Salutare!!.. In prezent lucrez la o firma privata in Craiova, Acum cateva zile am fost adunati toti angajatii la un loc si al nostru "Patron" ne`a comunicat ca de la data de 21 iunie suntem in preaviz de somaj tot colectivul sub pretextul ca nu mai are posibilitatea financiara de a mai tine firma. Acum eu vroiam sa va intreb in cazul preavizului pentru somajul colectiv care imi sunt drepturile?.. Aaa.. si inca ceva.. Daca firma este trecuta pe numele altei persoane, Angajatii trebuie informati despre schimbarea facuta? Multumesc:)
1. Patronul este foarte "generos", parca v-ar face o favoare. Preavizul nu este pentru somaj ci este prevazut de lege in "avanpremiera" deciziei de concediere.
2. Daca este concediere colectiva trebia ca angajatorul sa respecte procedura legala dara asta nu este problema dvs.
3. Nu conteaza pe ce nume este firma cidoar trebuie respecata legea. Va redau din CCMUNN pe anii 2007-2010: Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator. Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
4. Daca la nivel de unitate sau de ramura aveti un CCM cu prevederi mai favorabile salariatilor atunci se aplica acestea.