avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

sotul meu are trecut apartamentul doar pe numele lui prin act de donatie.In caz de doamne fereste se intampla ceva cu sotul,cui ii ramane apartamentul?mie si copilului sau intra in drept si sora lui impreuna cu parintii de la care a primit apartamentul prin donatie?
va multumesc
actul de donatie, atata timp cat traieste donatorul, poate fi revocat. De asemenea daca face obiectul unei succesiuni el poate fi redus cu cotele legale ale celorlalti mostenitori, daca cer ei asta. Oricum, in cazul unui deces, copilul are privilegiu de a participa in nume propriu la mostenire...
Fiind dobandit printr-un act de donatie (deci cu titlu personal), bunul respectiv este proprietatea personala a sotului Dvs. si, cf. prev. Cod Civ., urmeaza a fi mostenit de succesorii lui separat de bunurile dobandite de soti impreuna in timpul casatoriei lor.
Buna ziua."Atentie",in cazul unui divort,nu intra in "partajare" decit imbunatatirile apartamentului respectiv:luck:.
Revocarea actului de donatie poate avea loc numai pentru cauze expres si limitativ prevazute de lege ( nu prin simpla vointa a donatarului , oricand , cum este cazul sotilor).
Asadar, actul e lipsit de efecte juridice pentru survenienta de copil ( revocarea e una de drept, instanta doar constata aceasta cauza de ineficacitate iar actiunea poate fi exercitata in termen de 30 de ani de la nasterea copilului ), ingratitudine , acte capitale calomnioase , neexecutarea unei sarcini.

Deci, in lipsa acestor situatii, actul isi produce efectele.

In cazul unui divort, daca nu s-a prevazut ca dreptul de proprietate v-a fi transmis catre soti , acest bun nu e inclus in masa partajabila (reprezinta proprietate exclusiva, conform art .30 din Codul familiei ).

In caz de deces, sotul supravietuitor si copiii , exprimandu-si vointa in termen de sase luni de la moarte, dobandesc o cota parte din dreptul de proprietate , iar rezerva succesorala e stabilita de lege, poate fi intregita , in caz ca este lezata, prin liberalitati excesive ( acte cu titlu gratuit, sau unele care imbraca forma acestora).
Ultima modificare: Duminică, 20 Iunie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1.Apartamentul este bun propriu al sotului dv.;
2.La deschiderea succesiunii acestuia vin la mostenire copilul in gradul 1 de mostenire in cota de 3/4 parte si sotia supravietuitoare in cota de 1/4 parte;
3.Celelalte rude sunt excluse pe baza principiului proximitatii ;
4.Conditia este ca in termenul legal de 6 luni de la deschiderea mostenirii succesibilii sa isi manifeste vointa de a mosteni in mod expres;
5.In lipsa celor de la pct.4, succesiunea poate fi acceptata si tacit prin manifestari de vointa clare, neechivoce, care pun in evidenta intentia de a mosteni (stapinirea bunului , plata obligatiunilor privind acesta,culegerea fructelor civile ale bunului,etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - bun propriu, bun comun gabitza_36 gabitza_36 buna ziua am o intrebare pt dumneavoastra de curand am primit o mostenire si as vrea sa stiu daca de aceasta mostenire va putea beneficia si sotul meu adica,sa ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie bogdanraluca bogdanraluca Un apartament obtinut prin contract de donatie poate fi vandut de catre donatar si apoi recumparat,pentru a nu mai fi probleme in cazul unei succesiuni? (vezi toată discuția)
Tranzactie intre rude de grad i popd_ms popd_ms Am o situatie complicata si as avea nevoie de un sfat (cel putin sa stiu de unde sa incep demersurile). Sunt impreuna cu actuala sotie de peste 10 ani si de ... (vezi toată discuția)