buna ziua am o intrebare pt dumneavoastra de curand am primit o mostenire si as vrea sa stiu daca de aceasta mostenire va putea beneficia si sotul meu adica,sa figureze ca proprietar impreuna cu mine pe actul de mostenire?va multumesc si astept raspunsurile dumneavoastra..
Potrivit art. 340 Ncod Civ., nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune.
deci raspunsul este negativ.
Dvs sunteti mostenitoare. Sotul dvs nu poate fi trecut pe certificatul de mostenitor pt ca nu are vocatie succesorala. bunul /bunurile mostenite sunt bunuri proprii ale dvs.
daca veti incheia o conventie matrimoniala sub regimul conventional poate sa devina si dansul coproprietar pe aceste bunuri. Insa acest lucru presupune, lichidarea regimului cu partaj si incheierea noii conventii matrimoniale. sau daca doriti ii puteti dona anumite bunuri mostenite, donatia intre soti fiind revocabila.
Buna ziua, daca bunul dobandit prin succesiune este bun propriu, acesta poate fi dezbatut la o succesiune ulterioara?
1. Mai exact, soacra, impreuna cu sotul meu au facut suucesiunea dupa decesul socrului meu, apartamentul revenind amandorura in cotele prevazute de lege. Ulterior soacra s-a recasatorit, iar acum a decedat. In acest caz, are sotul supravietuitor dreptul la succesiunea soacrei mele? Mentionez ca dumnealui are in proprietate o garsoniera, dar nu locuieste in ea, ci la sora dumnealui, fiind bolnav si avand nevoie de supraveghere permanenta.
2. In cazul decesului sotului, au drepturi mostenitorii lui la aceasta cota din apartament? Mentionez ca nu are descendenti directi (copii) ci doar nepoti din partea surorilor.
Va multumesc anticipat
1. Da, moștenește în calitate de soț supraviețuitor.
Legal, ii revine 1/4 din cota soacrei.
Nu are relevanta nici unde sta, nici dacă mai are și alte bunuri în proprietate.
2. Da. La decesul soțului, cota lui (moștenită de la socru) va reveni 1/2 dvs și 1/2 nepoților.
Daca soțul vă lasă un testament, veți moșteni doar dvs.
Mostenire
stefanica1975
Acum 7 ani a decedat soacra mea si a ramas dupa dansa o casa la tara,mostenita de dansa de la mama si un apartament achizitionat impreuna cu sotul.
In acest ... (vezi toată discuția)