avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... AM PIERDUT CO PE ANUL TRECUT?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

AM PIERDUT CO PE ANUL TRECUT?

Am lucrat la o firma din 1.10.2009 pana in 8.06.2010 (am demisionat cu art 55b),dupa calculele mele cu 21 zile de concediu pe an scrise in cim angajatorul trebuie sa mi plateasca 14 zile. E adevarat? sau am pierdut zilele pe 2009?si am de luat doar pe anul acesta 2010?
Cel mai recent răspuns: Popa Dorina , utilizator 18:26, 30 Iulie 2010
Buna ziua !
Concediul neefectuat pt abnul 2009 se poate acorda in anul urmator cu acordul angajatorului pt motive intemeiate (ex. existenta unei cereri de CO neaprobate din x motiv) . Daca nu exista acest acord ...aveti dreptul la plata c-valorii CO nefectuat aferent anului 2010 .
Art. 141. din Codul Muncii
- (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pâna la sfârsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Avand in vedere ca nu mai lucrati la firma respectiva , puteti solicita plata CO cuvenit in 2009 (21 zile:12 lunix3 luni lucrate in anul respectiv) =5.25 zile( 5 zile)
2010 (21 zile : 12 luni x5 luni lucrate in anul respectiv)=8.75 zile (9 zile)
In total 14 zile de CO.
Orice suma cuvenita se poate solicita in instanta in termenul de prescriptie de 3 ani.Pentru litigiile de munca nu se platesc taxe de timbru . Inainte de a va adresa instantei , puteti depune cererea de plata a CO la firma respectiva ( solicitati numar de inregistrare). Daca nu vor sa o primeasca o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire.In cazul in care depuneti aceasta cerere la firma ,termenul de 3 ani curge de la data inregistrarii cererii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu stiu cum e cu concediul... cyty cyty Sunt medic scolar si mai am 21 de zile lucratoare de efectuat din concediul pe anul acesta.Este pandemie de gripa si sigur nu mi se aproba concediu.Ba chiar ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat oroles2010 oroles2010 Buna ziua! M-am angajat pe 13 februarie la o firma din Romania cu CIM, legal. In primul an de lucru nu prea am primit concediu de odihna cuvenit, deoarece ... (vezi toată discuția)
Plata concediu kpac kpac Situatia mea este urmatoarea: am fost angajat la o firma din 20 octombrie 2008 pana pe 1 octombrie 2009. in acest timp am avut numai 5 zile lucratoare concediu ... (vezi toată discuția)