Situatia mea este urmatoarea: am fost angajat la o firma din 20 octombrie 2008 pana pe 1 octombrie 2009. in acest timp am avut numai 5 zile lucratoare concediu de odihna. Cine trebuie sa imi plateasca concediul ?| vechiul angajator sau viitorul ? multumesc
Fiecare angajator plateste doar concediul la care ai dreptul cat timp lucrezi la el.
nu mai exista transfer de zile de CO intre 2 angajatori.
Astfel, vechiul angajator va trebui sa iti plateasca la lichidare si zilele de CO neefectuat din perioada cat ai fost angajat la el.
Potrivit art.140 din Codul Muncii,durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.Ali.2 spune ca se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.Deci angajatorul la care a-ti lucrat inainte este obligat sa va plateasca zilele de concediu pentru cat a-ti lucrat pentru el .
Concediul de odihna conform CCM unic la nivel national este de 21 zile de concediu de odihna pe an,proportional cu timpul efectiv lucrat,adica : Concediul de odihna cuvenit la vechiul angajator pentru 2009=21 zile/12 luni cat are anul* nr de luni lucrate la vechiul angajator(ian-sep)=21/12*9 Concediul de odihna compensat pentru 2009=CO cuvenit -CO efectuat si vi se da c/val in bani
Daca va angajati incepand cu oct atunci noul angajator calculeaza CO cuvenit la el pentru activitatea prestata,adicaCO cuvenit= 21/12*3(oct-dec)