Este legal sa se diminueze concediul de odihna daca ai avut mai mult de 15 zile de concediu medical? Cate zile de concediu medical ar trebui sa ai intr-un an ca sa ti se diminueze concediul de odihna ? Mentionez ca lucram intr-o institutie bugetara si as dori sa stiu reglementarile in vigoare conform carora se diminueaza concediul de odihna. Daca se poate as dori sa primesc lamuriri cat mai repede cu putinta.
Va multumesc
Da este normal, deoarece beneficiati de concediu de odihna proportional cu perioada lucrata.
Concediul medical inseamna suspendarea contractului de munca pt incapacitate temporara de lucru.
Acum depinde si cat vi s-a diminuat..!!!!!
M-ar interesa sa stiu la cate zile de concediu de boala se diminueaza concediul de odihna. De ex. la institutia unde lucrez pt. 10 zile de concediu medical s-a luat o zi din concediul de odihna. Este undeva specificat acest lucru?
In functie de cate zile de concediu de odihna aveti stipulate in contractul de munca, acestea se impart la 12 luni si vedeti cat este pe luna.
Zece zile de concediu medical reprezinta jumatate de luna normal, daca pe an aveti 21 de zile, este diminuarea cu o zi Codul muncii Art. 140. - (2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
In cazul salariatilor din unitatile bugetare, pt. care concediile sunt reglementate de HG 250/1992 republicata (modificata si completata), aceasta prevede:
"Art. 5. - (1) Salariatii care au lipsit de la serviciu intregul an calendaristic, fiind in concediu medical sau in concedii fara plata acordate potrivit art. 25 alin. (3), nu au dreptul la concediul de odihna pentru acel an.
(2) In cazul in care perioadele de concedii medicale si de concedii fara plata prevazute la art.25 alin. (3), insumate, au fost de 12 luni sau mai mari si s-au intins pe 2 sau mai multi ani calendaristici consecutivi, salariatii au dreptul la un singur concediu de odihna, acordat in anul reinceperii activitatii, in masura in care nu a fost efectuat in anul in care s-a ivit lipsa de la serviciu pentru motivele prevazute la alin. (1).
In aceeasi masura insa, Codul Muncii mentioneaza doar ca, la stabilirea duratei concediului de odihna, se va tine cont (fara a se preciza exact cum) de activitatea prestata intr-un an calendaristic (art.140 alin.(2)).
In lipsa unor reglementari concrete si exacte, in situatia acordarii unui concediu medical cu durata mai mare, cred ca este recomandabil sa se procedeze la negocierea colectiva sau individuala a acestui aspect, stabilindu-se in fct. de caracterul imputabil sau neimputabil al muncii neprestate.
Oricum, o diminuare este perfect legala, dar intrebarea care ramane (si la care nu am putut da decat un raspuns orientativ) este "in ce mod si cu cat?"
Cel mai adesea, angajatorul face o reducere proportionala a concediului cu timpul de munca neprestata. Este insa discutabil si acest aspect, deoarece, natura cauzei (imputabila/concediu fara plata/ concediu medical urmare a unui accident datorat indisciplinei salariatului/ absente nemotivate- neimputabila/concediu medical(datorat unei boli imprevizibile)) este diferita si ar putea fi luata in calcul prin negociere. Cred ca tocmai de aceea legislatia nu este exacta. (nu scrie "proportional" ci ''se va tine cont"!)
Va prezint pe scurt cazul unor angajati ai institutiei noastre. Au insumat 10 sau 15 zile de concediu medical dar acestea nu au fost acordate consecutiv, cinci zile in luna august, cinci in septembrie... Acestea au fost insumate astfel diminuand concediul de odihna pentru acest an.
Calcul co
oniga_ioana82
Buna ziua,
Cine ar putea sa-mi ofere cateva informatii in legatura cu calcularea CO in fuctie de timpul lucrat?
am inteles ca se iau in considerare ... (vezi toată discuția)