avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diminuarea concediului de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diminuarea concediului de odihna

Este legal sa se diminueze concediul de odihna daca ai avut mai mult de 15 zile de concediu medical? Cate zile de concediu medical ar trebui sa ai intr-un an ca sa ti se diminueze concediul de odihna ? Mentionez ca lucram intr-o institutie bugetara si as dori sa stiu reglementarile in vigoare conform carora se diminueaza concediul de odihna. Daca se poate as dori sa primesc lamuriri cat mai repede cu putinta.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:02, 6 Decembrie 2009
Tatiana v-a dat un raspuns cat se poate de corect si de clar .
Recititi-l !

Retineti doua aspecte:
1. pe perioada concediului medical contractul de munca se suspenda.
2. concediul de odihna se acorda proportional cu perioada efectiv lucrata.
Termenul de proportional este folosit pentru a evidentia modul de calcul al zilelor de concediu la care are dreptul salariatul.
In practica calculul se face "proportional".
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
maria1504, utilizator
Model calcul zile CO cuvenite:

-ian=1 (adica are 20 zile lucrate din 20 lucratoare)
-feb=1 (adica are 20 zile lucrate din 20 lucratoare)
-mar= 20/22=0.90 (adica are 20 zile lucrate din 22 lucratoare)
-apr=15/21=0.71 (adica are 15 zile lucrate din 21 lucratoare)
-mai=1 (adica are 20 zile lucrate din 20 lucratoare)
-iun=1 (adica are 21 zile lucrate din 21 lucratoare)
-iul =1 (adica are 23 zile lucrate din 23 lucratoare)
-aug = 1 (adica are 21 zile lucrate din 21 lucratoare)
-sep=1 (adica are 22 zile lucrate din 22 lucratoare)
-oct=1 (adica are 22 zile lucrate din 22 lucratoare)
-nov=1 (adica are 21 zile lucrate din 21 lucratoare)
-dec=1 (adica are 21 zile lucrate din 21 lucratoare)
----------------------------------------------------------------
CO cuvenit pentru timp efectiv lucrat =21/12*11.61=20 zile unde,

CO cuvenit pentriua anul 2009=21
luni lucrate=1+1+0.9+0.71+1+1+1+1+1+1+1+1=11.61

Aplicati modelul de mai sus la situatia reala din firma dvs.
Revin asupra acestui subiect pentru ca am o nelamurire. Concediul medical nu se considera vechime in munca? Si ca atare pentru aceasta perioada ar trebui sa se beneficieze de concediu de odihna? Noi nu avem specificat nimic in contractul individual de munca ca ar trebui sa se diminueze concediul de odihna din cauza concediului de boala. Si sustin acest lucru pentru ca sunt in cauza, am beneficiat de BO, dupa ce am suferit un atac cerebral ischemic la serviciu! Nu mi se pare corect sa se diminueze concediul de odihna pentru ca beneficiez de concediu de boala! Asa cum a spus domnul Zaharia acestea sunt cauze independente de vointa salariatului spre deosebire de concediulo fara plata, etc.
Va multumesc
Nici nu trebuie stipulat asa ceva in c.i.m. ... in acest sens, sunt aplicabile prevederile legale in materie ., iar colegii mei v-au enuntat corect prevederile Codului Muncii care dispun ca CO se acorda proportional cu perioada lucrata intr-un an calendaristic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul co oniga_ioana82 oniga_ioana82 Buna ziua, Cine ar putea sa-mi ofere cateva informatii in legatura cu calcularea CO in fuctie de timpul lucrat? am inteles ca se iau in considerare ... (vezi toată discuția)
Zile concediu de odihna reduse din cauza concediului de boala Amator26 Amator26 Buna ziua! Intrebarea mea este, daca numarul zilelor de concediu de odihna cuvenite intr-un an calendaristic (21 zile) scade in cazul in care salariatul a ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)