avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... LAMURIRI PRIVIND FORMAREA PROFESIONALA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

LAMURIRI PRIVIND FORMAREA PROFESIONALA

As supune atentiei voastre urmatoarea problema:
Mentionez din start ca sunt nou in domeniul legislatiei muncii fará experienta practica doar cunostinte teoretice. Compania la care lucrez doreste sa efectueze un curs de limba franceza pentru mai multi angajati (angajati full time). In acest sens am gasit o persoana fizica cu atestat de translator, absolvent al facultatii de limbi straine. Cursul a fost structurat pe parcursul a 100 ore de predare (25 de saptamani-2 zile pe saptamana/2 ore pe zi). Cursurile se vor tine dupa terminarea programului de lucru de 8 ore si cele 2 ore pentru acest curs vor fi platite ca ore suplimentare deci nu se va intrerupe activitatea nici total nici partial. Formarea se va face la sediul companiei si va fi practic formare interna (participarea la cursuri organizate de către angajator). Dorim sa incheiem un act aditional de formare profesionala pentru fiecare participant la acest curs. In legatura cu cele prezentate mai sus am urmatoarele intrebari:

1. Cel care va preda cursul este persoana fizica. In aceste conditii se mai poate vorbi de formare profesionala? Din cea ce am citit pana acum din legislatie stiu ca formarea profesionala este legala doar daca se utilizeaza un formator (persoana juridica) autorizat de Ministerul Muncii. Este corect? Cum se poate plati aceasta persoana pentru predarea acestui curs? Contract individual de munca part time? In baza unui contract de formare profesionala? (persoana respectiva lucreaza deja in invatamant cu carte de munca si doreste sa isi pastreze functia de baza in invatamant).
2. Avand in vedere ca acest curs se va desfasura pe parcursul a 50 zile (2 ore/zi), care este perioada conform careia angajatul nu poate avea initiativa incetarii raporturilor de munca? (stiind ca pt 60 de zile de formare corespunde durata de 3 ani cf. legislatiei in vigoare; pentru 50 zile ar trebui sa corespunda 2 ani si 6 luni este corect?).
3. Pentru formare profesionala- curs 2 ore pe zi este necesar ca activitatea angajatului sa fie intrerupta partial?
4. Ce trebuie sa cuprinda obligatoriu un act aditional de formare profesionala ca sa fie legal si sa produca efecte?
5. Actul aditional se incheie in prima zi de formare profesionala. Corect?
Va multmesc anticipat pentru raspunsurile voastre, este prima data cand ma confrunt cu aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 22:52, 7 Iunie 2007
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Ce fel de contract se incheia cu acesti profesori?


Si la societatea/firma la care am lucrat pana la pensionare se organizau in fiecare an "cursuri de limbi straine " cu durata de 4 ani , dandu-se examen in fiecare an , iar dupa absolvirea celui de al 2-lea an primeam "spor pt limba straina" un anumit procent adaugat la salariul de baza , pe langa vechime.
Cursurile se faceau pe baza de contract cu profesori ( iesiti la pensie ) , costurile acestora fiind suportate de catre cursanti /salariati , mai mult in cazul nepromovarii examenului de sf de an , se suportau taxe suplimentare.
Mentionez ca este vorba de o societate de comert international , si deci cunoasterea a cel putin unei limbi de circulatie internationala era obligatorie .
In cazul cand un salariat absovea si o a 2-a limba straina ( putea sa se prezinte direct la examenul de anul 4 contracost) primea un spor mai mare .

1. Se incheie contract individual de munca cu timp partial/ pe perioada determinata;
2.Poti intocmi acte aditionale prin care angajatul se obliga sa ramana in societate o perioada de timp iar in caz contrar sa achite contravaloarea cursului proportional cu timpul ramas nelucrat. Perioada o stabiliti dupa cum va avantajeaza.(avand in vedere ca durata cursului este sub 60 zile)
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Plata training in cazul demisiei Lylaa Lylaa Buna seara. Acum cateva luni, cand m-am angajat am fost nevoita sa semnez un act aditional in care era mentionat ca va trebui sa platesc perioada de training ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala si act aditionale apetra apetra In societate se organizeaza cursuri de formare (de limbi straine, altele specifice domeniului de activitate in care ne desfasuram activitatea, de management ... (vezi toată discuția)
Act aditional-curs formare profesionala pt o perioada mai mica de 60 zile mnd mnd Buna ziua, Se poate face act aditional la cim pt un curs de formare profesionala care are o durata mai mica de 60 de zile cu o clauza in care se specifica ca ... (vezi toată discuția)