Lucrez la o institutie publica si ma confrunt cu o problema pe procedura de accesare a garantiei de buna executie si v-as ruga daca v-ati confruntat cu asa ceva sa ma ajutati : in 2009 am contractat o lucrare de reparatii capitale la un gard de imprejmuire a institutiei, firma care a castigat a depus garantie de buna execitie la o banca, dar nu si-a finalizat lucrarea, fapt consemnat si in procesul verbal de receptie, contrasemnat de dirigintele de santier. A fost dat termen de executie a lucrarii 15 mai , termen nerespectat de furniozorul de lucrari. Am purtat corespondenta cu firma respectiva, iar in ultima adresa , expediata cu confirmare de primire, s-a mai dat un termen de 5 zile pentru un eventual raspuns, care insa nu a sosit. Valoarea pozitiei din deviz neexecutata ,se incadreaza in suma depusa ca si garantie de buna executie, si mai ramane un sold. Va rog sa-mi spuneti :
1. - cum pot accesa suma din banca, pentru a contracta lucrarea cu o alta firma si pe ce baza legala sa merg,
2. - Cu suma care ramane in banca ce se intampla ?
3. - In cazul in care nu gasesc nici o firma cu care sa inchei lucrarea la pretul din devizul firmei cu care am avut contractul, pot sa platesc o suma mai mare si de unde iau diferenta de bani, tot din garantia de buna executie, daca este suficient, sau sunt obligata sa fac lucrarea la pretul din contractul pe care il am ?
Va multumesc
In mod normal, retinerea garantiei de buna executie, deschiderea si functionarea conturilor bancare corespunzatoare sunt reglementate prin clauzele contractuale ale Contractului de antrepriza (prestari servicii), ce ar fi trebuit fi depus si la banca in cauza.
Contul ar fi trebuit deschis la banca de catre Antreprenor (Prestator) pe numele si la dispozitia Investitorului (Beneficiarului) sub rezerva prezentarii unor documente care sa ateste deficiente/lipsuri in executie si care sa justifice atacarea garantiei.
Principiul dupa care Banca actioneaza este ca si la contul escrow - bani contra documente.
Totul depinde de prevederile contractuale existente.
In principiu:
- individualizati deficientele/lipsurile la constructia in speta prin efectuarea unei expertize tehnice extrajudiciare pentru "constatarea starii de fapt - asigurare de dovezi";
- introduceti in instanta o actiune in "asigurare de dovezi", cu expertiza extrajudiciara ca dovada - inscris;
- solicitati unui tert constructor o oferta comerciala pentru lucrarile de reparatii/completare, etc.
- notificati partea adversa de existenta deficientelor/lipsurilor si de intentia dvs. de a accesa contul de garantii si convocatii la o conciliere amiabila;
- accesati contul in care este depusa garantia si consumati din el pana la limita ofertei comerciale prezentata anterior partii adverse;
- daca suma este insuficienta, o competati Dvs. si, ulterior, puteti sa solicitati instantei obligarea partii la plata de daune, prejudicii, etc.