avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum poti sa declari o persoana ca nefiind in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum poti sa declari o persoana ca nefiind in deplinatatea facultatilor mentale?

Buna ziua. In urma cu 2 saptamani bunica mea a murit. In urma ei au ramas ca mostenitori fiul unic (tatal meu) si bunicul meu. Singur act de propritatea asupra casei si terenului este un act de mostenire pe numele bunicii mele. In casa s-au investiti bani proveniti din credite facute pe numele meu, al mamei mele. Prima intrebare era cum se impart casa si terenurile?
In al doilea rand am observat ca tatal meu are un comportament foarte ciudat as putea sa spun ca a luat-o razna, bea urla, minte, tipa, avand de aseamenea un comportament foarte violent si imi este teama ca la un moment dat ar putea sa vanda casa. Cum este posibil sa solicit un examen psihologic...sau daca aduc martori se poate obtine un act care nu sa nu permita sa ia decizii in legatura cu casa?

Multumesc.

Cristina
buna ziua .
in ceea ce-l priveste pe tatal dvs., puteti investi instanta de judecata cu o actiune prin care solicitati punerea sa sub interdictie judecatoreasca.

totusi este tatal dvs., poate va mai ganditi inainte de a lua o astfel de decizie !!
Cererea de punere sub interdictie se solutioneaza ,in prima instanta de catre tribunal in raza caruia se afla domiciliul persoanei care urmeaza a fi pusa sub interdictie.In ce priveste mostenirea, bunicul va mostenii 1/4 din masa succesorala iar tatal dvs 3/4.
Daca proprietatea casa si teren a apartinut doar bunicii, atunci bunicul dvs. are o cota de 1/4 asupra acesteia iar tatal dvs. o cota de 3/4. De retinut insa este ca din moment ce s-au facut credite de catre mama dvs.si de catre dvs.,iar banii se regasesc in acest imobil, atunci si dvs. si mama veti avea un drept de creanta in limita sumei investite.
Cat priveste punerea sub interdictie...v-au raspuns colegii mei.
Cu stima,
av.M.Hornea
Banii din credite au fost investiti in renovarea casei..insa nu cred ca mai sunt facturi care sa ateste lucrurile acestea. Cert este ca pe parcursul casatoriei mamei cu tatal meu au fost facute credite. Practic daca venim cu dovada ca acele credite au fost facute (contractele de credit sau eventual o situatie de la banca) mama poate si ea sa aiba o parte din mostenire, nu? Si daca este asa practic...o instanta judecatoareasca poate hotara asta si nu o succesiune obisnuita, nu?
Faptul ca ati facut credite nu dovedeste ca acei bani au fost investiti in imobilul cu pricina. Trebuie sa faceti dovada ca banii provenind din creditele respective au fost investiti in imobil (ca ati cumparat materiale, ca ati platit muncitori, etc).

Alte discuții în legătură

Casa-mostenire ely_3n ely_3n O sa trec direct la problema fara a mai recurge la vreo introducere. Povestea pe scurt Eu si parintii mei am vandut apartamentul in care stateam si ne-am ... (vezi toată discuția)
Instrainare imobil. coproprietarul este bolnav de alzheimer. ands1 ands1 Buna ziua! 1.Ne aflam in urmatoarea situatie: Mama sufera de Alzheimer. In primul rand dorim sa deschidem procedura de punere sub interdictie si apoi sa numim ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie sau nu????? ContSters96325 ContSters96325 Buna ziua...am si eu o rugaminte......am o istorioara destul de complicata la care as dori sa fiu ajutat sa inteleg ce variante am. Mama mea a murit cand eram ... (vezi toată discuția)