Patronii impreuna cu sindicatul au modificat CCM in perioada in care noi eram in somaj tehnic.Nu am imputernicit sindicatul sa ne reprezinte ca nu eram in unitate , iar acestia au acceptat modificarea CCM exact la paragraful salariilor compensatorii pe care le-au injumatatit(6 in loc de 12 etc.).Am actionat patronii in judecata si la Tribunalul Judetean am castigat, apoi la Curtea de Apel in prima faza le-a respins recursul patronilor. In final le-a acceptat contestatia in anulare care a anulat tot ce castigasem. Intre timp noi am primit diferenta de salarii compensatorii.Acum nu stim ce sa credem.Avocatii nostrii ne-au chemat sa incepem un alt proces cu patronii si mai nou cu sindicatul.Acum trebuie sa dam banii castigati inapoi ?Cum pot face asta?Prin executare ?Multumesc anticipat
În situaţia în care debitorul nu execută de bunăvoie hotărârea pronunţată împotriva sa, partea care a obţinut câştig de cauză va putea cere executarea în mod silit a ceea ce s-a hotărât.
In acest sens, fie vor apela la un executor judecatoresc , fie o sa va opreasca banii din salariu .In acest ultim caz, ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză, jumătate din salariul respectiv.
Exista o posibilitate ... impartirea bunurilor comune , potrivit art.36 C.fam (pentru motive temeinice, bunurile comune, în întregime sau numai o parte dintre ele, se pot împãrti prin hotãrâre judecãtoreascã si în timpul cãsãtoriei) ..si apoi vanzarea bunurulor care va revin dvs pentru a se recupera suma respectiva.
"Din experienta proprie"
Sindicatul nu are nicio "vina"in cazul acesta.
Daca ar fi refuzat sa faca acel compromis ar fi patit ceea ce am patit si eu in calitatea mea de lider de sindicat.
Nu am vrut sa semnez contractul colectiv de munca pe unitate ce era ilegal ( angajatorul introdusese clauze sub cele ale contractului la nivel national si ale celui pe ramura)rezultatul fiind:
-schimbarea organigramei unitatii in ceeace ma priveste
-singurul angajat care a pierdut din cauza "reorganizarii":(am fost eu
>mi s-a desfiintat postul
>am fost trimis sa fac naveta peste 75km pe zi la o cariera(canalul s-a terminat)
>mi s-a diminuat salariul cu 8 000 000 lei vechi
(modificarea unilaterala a cim in ceea ce priveste:locul muncii;felul muncii;salariul fara acordul meu,fara sa semnez niciun document in acest sensX-()
>mi s-a suspendat cim incepand cu 01.01.2010 pe motivul intreruperii temporare a activitatii angajatorului,motiv banuit deoarece nu am fost informat inca oficial,(eu fiind singurul angajat in aceasta situatie#-o)desi de la inceputul anului s-au facut 48 angajari
>nu s-a mai incheiat contract colectiv de munca pe unitate pentru ca angajatorul nu doreste
>sindicatul in pragul desfiintarii deoarece nimeni nu mai vrea sa candideze la functia de lider,pe care intentionez sa o parasesc daca recursul va fi respins.
Bomboana de pe coliva a pus-o Tribunalul Constanta care dupa un proces de 9 luni(nascut la termen=D>!!!!) a hotarat ca cererea mea privind nemodificarea unilaterala a principalelor clauze ale cim si neincalcarea art.10 din legea 54/2003 este nefondata:stunned:. Aceasta este puterea sindicatului in raport cu cea a patronatului daca nu i se respecta legea care a fost conceputa special sa-l apere si fara de care sindicatul nu poate exista,lipsindu-i sensul.