avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie pentru limita de varsta

intre 1976-1979 am absolvit curs facultate invatamant zi ,ce punctaj am realizat pt ac perioade asimilate la pensie ptr lim de varsta ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:50, 23 Iunie 2010
Pentru perioada in care ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, la determinarea punctajului anual se utilizeaza 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioada respectiva (art. 78, alin. 5 din Legea nr. 19/2000).

Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Adica, in perioada facultatii, pentru fiecare luna aveti un punctaj de 0,25 puncte
Exemplu:
In 1976 salariul mediu pe economie era 1964 lei. Vi se calculeaza ca salariu, 25% din sal med pe ec. (1964 x 25% = 491 lei)
Punctajul (raportul dintre salariu si salariu mediu pe ec): 491/1964 = 0.25 puncte
va multumesc ptr raspuns ,intre anii 1980-2000 am lucrat in gr 1 de munca ,cand voi putea beneficia de majorarea pt de pensie conf OUG 2092009 ?
maria1900 a scris:
va multumesc ptr raspuns ,intre anii 1980-2000 am lucrat in gr 1 de munca ,cand voi putea beneficia de majorarea pt de pensie conf OUG 2092009?

Va referiti la punctajul suplimentar pentru anii si lunile de spor aferente activitatii lucrate in grupa I de munca, potrivit OUG nr. 209/2008? Trebuie sa precizati data stabilirii drepturilor de pensie (va uitati in decizia de pensie, la pct. B).
am iesit la pensie ptr limita de varsta in anul 2007 ,la 50 ani ,

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie de invaliditate psorinp psorinp Sunt pensionat gradul 2 din anul 2004, nu am avut luat in calculul pensiei perioada de studii de 5 ani facultate la zi , acum am adeverinta pentru aceasta ... (vezi toată discuția)
Legea 19/2000 art. 78(7) , 78(8) Boanca20 Boanca20 Am lucrat cu carte de munca si am facut in acelasi timp facultate. Am depus la dosarul de pensionare si cartea de munca din care reiese ca am lucrat intre anii ... (vezi toată discuția)
Calculul punctului de pensie pentru perioade asimilate stagiului de cotizare sorineldobre sorineldobre Cf. legii 263/2010 perioadele asimilate la contributie la pensie se calculeaza luand ca baza de calcul o anumita suma. In cazul meu perioadele asimilate sunt ... (vezi toată discuția)