buna ziua, lucrez la un magazin si de curand am iesit lipsa in gestiune , am recunoscut lipsa si m-am angajat verbal ca voi inapoia banii in scurt timp. Ce se intampla daca nu reusesc sa aduc banii inapoi?
nu cred ca pot inapoia banii , e vorba de 3500lei, ce mi se poate intampla daca se duc la politie, tin sa precizez ca am fost obligata sa dau in scris ca recunosc lipsa si mi-am insusit bunuri din magazin.Pot face puscarie?
Fapta dvs imbraca elementele constitutive ale infractiunii de delapidare .
Insusi dvs ati dat o declaratie pe propria raspundere prin care v-ati asumat lipsa din gestiune precum si restituirea lipsurilor constatate , ca urmare a inventarului efectuat .
Daca nu veti putea repara prejudiciul cauzat , cu siguranta , administratorul firmei la care sunteti angajat , va depune plangere impotriva dvs si in cursul procesului penal se va constitui ca parte civila in vederea recuperarii pagubei .
Indiferent ca aveti sau nu posibilitatea de a achita in intregime valoarea , trebuie sa depuneti toate diligentele pt acoperirea acestui prejudiciu , fie si prin rate , la buna intelegere dintre dvs si patron , chiar daca va fi formulata plangerea penala .
Restituirea chiar si treptata , in rate , din prejudiciu , constituie dovada temeinica de indreptare si inlaturare a consecintelor faptei savarsite din partea dvs , si va poate ajuta sa primiti o pedeapsa minima cu suspendare .
Va sfatuiesc sa recuperati, in integralitate, prejudiciul cauzat ( in temeiul art.74 , conduita buna postinfractionala e apreciata drept circumstanta atenuanta judiciara), inainte ca angajatorul sa depuna plangere penala.
Odata sesizate organele judiciare, vor fi incepute actele de cercatare sub aspectul infractiunii de delapidare .
Insa, avand in vedere paguba neinsemnata pe care ati cauzat-o, in consideratia unui pericol social redus, poate fi aplicata, in etapa urmaririi penale, o amenda administrativa, de catre procuror ( art 10 din Codul de procedura civila ). Fiind dispusa trimiterea in judecata, poate fi aplicata aceeasi sanctiune , sau suspendarea conditionata a exercutarii pedepsei, conform art.81 din Codul penal.O conditie esentiala este lipsa antecedentelor penale..
Delapidare
etta
un salariat al unei societati comerciale a iesit in uma inventarului facut de catre administratorul societatii cu o lipsa in gestiune de 2000 lei. acesta poate ... (vezi toată discuția)