avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lipsa in gestiune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lipsa in gestiune

buna ziua, lucrez la un magazin si de curand am iesit lipsa in gestiune , am recunoscut lipsa si m-am angajat verbal ca voi inapoia banii in scurt timp. Ce se intampla daca nu reusesc sa aduc banii inapoi?
Cel mai recent răspuns: andy12 , utilizator 16:07, 29 Iunie 2010
nu cred ca pot inapoia banii , e vorba de 3500lei, ce mi se poate intampla daca se duc la politie, tin sa precizez ca am fost obligata sa dau in scris ca recunosc lipsa si mi-am insusit bunuri din magazin.Pot face puscarie?
doar daca sunteti vinovata !
Fapta dvs imbraca elementele constitutive ale infractiunii de delapidare .
Insusi dvs ati dat o declaratie pe propria raspundere prin care v-ati asumat lipsa din gestiune precum si restituirea lipsurilor constatate , ca urmare a inventarului efectuat .
Daca nu veti putea repara prejudiciul cauzat , cu siguranta , administratorul firmei la care sunteti angajat , va depune plangere impotriva dvs si in cursul procesului penal se va constitui ca parte civila in vederea recuperarii pagubei .
Indiferent ca aveti sau nu posibilitatea de a achita in intregime valoarea , trebuie sa depuneti toate diligentele pt acoperirea acestui prejudiciu , fie si prin rate , la buna intelegere dintre dvs si patron , chiar daca va fi formulata plangerea penala .
Restituirea chiar si treptata , in rate , din prejudiciu , constituie dovada temeinica de indreptare si inlaturare a consecintelor faptei savarsite din partea dvs , si va poate ajuta sa primiti o pedeapsa minima cu suspendare .
Ultima modificare: Luni, 28 Iunie 2010
Diana Ramona, Alte profesii
Va sfatuiesc sa recuperati, in integralitate, prejudiciul cauzat ( in temeiul art.74 , conduita buna postinfractionala e apreciata drept circumstanta atenuanta judiciara), inainte ca angajatorul sa depuna plangere penala.
Odata sesizate organele judiciare, vor fi incepute actele de cercatare sub aspectul infractiunii de delapidare .

Insa, avand in vedere paguba neinsemnata pe care ati cauzat-o, in consideratia unui pericol social redus, poate fi aplicata, in etapa urmaririi penale, o amenda administrativa, de catre procuror ( art 10 din Codul de procedura civila ).
Fiind dispusa trimiterea in judecata, poate fi aplicata aceeasi sanctiune , sau suspendarea conditionata a exercutarii pedepsei, conform art.81 din Codul penal.O conditie esentiala este lipsa antecedentelor penale..

Succes.;)
Nu am antecedente penale , lucrez la aceasta firma de 4 ani si pana acum toate inventarele au fost in regula, ma poate ajuta asta in vreun fel?

Alte discuții în legătură

Un angajat la ananghie moneymaker moneymaker Buna ziua, am o intrebare la care nu am gasit un raspuns. Cum te poate trage un angajator la raspundere daca el ca afacere are un lant de magazine iar la un ... (vezi toată discuția)
Delapidare etta etta un salariat al unei societati comerciale a iesit in uma inventarului facut de catre administratorul societatii cu o lipsa in gestiune de 2000 lei. acesta poate ... (vezi toată discuția)
Demisia neacceptata de angajator ioana2222 ioana2222 Buna ziua, As dori sa stiu ce se poate intampla in cazul in care eu ca si angajat al unei societati imi depun demisia la sediu firmei si aceasta nu imi este ... (vezi toată discuția)