Aici problema se pune asa , desi pare aberanta , e corecta interpretarea acestei legi , care spune ca in termen de 3 zile exclusiv ziua sosirii aveati obligatia de a depune decontul , in caz contrar , percepandu-se penalizari de 0,5% pe zi , si daca , compartimentul financiar contabil nu aplica penalizarile, raspunde material, disciplinar , administrativ sau financiar , dupa caz. Totusi legea prevede ca puteti face o cerere la conducatorul unitatii , aratand ca din motive medicale sau alte motive intemeiate , nu ati putut achita la timp si acesta decide daca se mai aplica penalizarile sau nu.
1) As putea fi de acord cu Dvs. daca nu ar exista in lege propozitia
"Suma perceputa ca penalizare de intirziere nu va putea depasi debitul datorat. " (Art. 38). Ori, in urma verificarii decontului se constata ca nu exista acest debit. Ca urmare, penalizarea nu poate fi mai mare ca zero.
2) Dupa cum am mai mentionat, timp de aproape 17 ani, interpretarea data Reg. operatiunilor de casa si, in concluzie, "regula" aplicata in institutie a fost aceea ca atunci cand nu datorezi bani nu exista penalizare. Sa inteleg ca daca contabila a aplicat gresit legea timp de 17 ani ar trebui sa raspunda acum "material, disciplinar , administrativ sau financiar , dupa caz" ?? In tot acest timp controalele nu au evidentiat nereguli in acest sens...
3) "Nota de debitare" este semnata si de conducatorul unitatii si de contabila respectiva, iar ambii sunt la curent cu situatia care a provocat intarzierea (concret, mi-a picat un calculator care este si server, iar pana la recuperarea fisierelor de pe hardurile afectate, cumpararea si instalarea unui nou sistem, etc. au trecut zilele respective). Conform legii, compartimentul financiar contabil propune, iar directorul dispune ca nu este cazul sa se aplice penalizari. In acest caz insa, ambii au semnat respectiva nota.
4) In ultima instanta, problema nu este daca voi plati sau nu penalizarea, ci daca este legal ca ea sa se aplice in acest caz sau nu. Daca da, atunci nu ar trebui ca serviciul contabil sa fie penalizat pentru anii in care a aplicat regula diferit? Problema e legata de schimbarea regulilor din mers fara sa existe, sa zicem, o constatare a unui organ de control cum ca regulile au fost prost aplicate.
Pentru Romy:
Multumesc. Cam la asta ma gandeam si eu, ca ultima solutie, insa nu stiu daca rezolva problema de fond (adica daca este legala penalizarea in conditiile in care nu exista debit datorat). Poate ca interpretarea de "bun simt" ar fi ca se sanctioneaza "intarzierea", dar nu e vina mea ca legea prevede ca nu se pot da penalizari peste valoarea debitului datorat.
P.S. Tocmai am fost anuntat ca astazi:
1) Mi s-au virat cei ~7000 lei datorati, deci decontul a fost ok;
2) Mi se va retine pe stat penalizarea de ~200 lei.
Deci circul continua, "traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul... "