avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de abitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de abitatie viagera

Am o nelamurire si vreau sa intreb un avocat daca ma poate ajuta.
Eu am divortat si ompreuna cu fostul sot am incheiat un contract de vanzare cumparare potrivit caruia am vandut apartamentul copilului nostru minor in varsta de 10 ani.Pentru ca eu am vrut ca copilul sa nu ma poata da afara din casa cand vrea am rugat notarul sa stipuleze ceva in contract pentru a ma proteja.Acesta a introdus in contract un paragraf care suna astfel:''eu,vanzatoarea M.V.declar ca imi rezerv dreptul de abitatie viagera asupra apartamentului vandut impreuna cu fiica mea M.A.''
Acum ,un jurist mi-a spus ca nu sunt protejata cu nimic intrucat fiica mea la implinirea varstei de 18 ani poate face ce vrea cu apartamentul,inclusiv sa ma dea afara din casa daca doreste.
As vrea sa stiu daca asa este?Si in acest caz ce pot face sa am o protectie?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Munteanu V , utilizator 19:21, 23 Iunie 2010
Contractul incheiat cu clauza de abitatie viagera,presupune ca dumneavoastra aveti dreptul de uz asupra apartamentului pana la deces.Este un contract perfect incheiat,daca nu are vicii ascunse si nu poate fi reziliat decat in conditiile legii ( prin acordul ambelor parti contractante,daca se poate demonstra nulitatea contractului datorita viciilor ascunse,la decesul unei parti).
Nu inteleg cine a fost in calitate de reprezentant legal al minorului la incheierea contractului cat timp acesta nu avea capacitate de a incheia un astfel de contract.
In fine, nu poate face acest lucru.Mai mult d-voastra puteti cere rezolutiunea acestui contract daca fiica la implinirea varstei de 18 ani va ingradeste acest drept.
Multumesc pentru raspuns.
Reprezentant legal al copilului a fost un ''curator si procurator de fonduri'',respectiv o prietena de-a mea.Acest lucru schimba cu ceva situatia?
Multumesc si astept un raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere act vanzare-cumparare cu clauza de habitatie viagera camym camym Va rog sa-mi spuneti si mie in ce conditii se poate rezilia un act de vanzare cumparare cu clauza de habitatie viagera daca mai traieste doar unul dintre ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil pentru un minor avril_dor avril_dor Buna ziua! As dori sa stiu daca pot cumpara un apartament pe numele copilului meu care are un an si 6 luni cu drept de utilizare de la 18 ani ai lui. Multumesc (vezi toată discuția)
Se poate anula un contract de vanzare cumparare apartament? klatyy klatyy Contractul specifica \"cumparatorul intra in stapanirea de drept a apartamentului de astazi data autentificarii prezentului contract, iar in stapanire de fapt ... (vezi toată discuția)