Eu si fosta sotie suntem cetateni romani cu domiciliul in USA. Recent am divortat si am primit (in Romania) o hotarire de divort definitiva "prin acordul partilor fara copii din casatorie". Problema este ca avem un copil in virsta de 4 ani care locuieste aici in US. Dar fiindca nimeni (avocati sau judecator) nu ne-a intrebat daca avem copii, atunci divortul s-a pronuntat cum am mentionat mai sus. Intrebarea este: :"Este divortul valabil asa cum s-a incheiat in conditiile in care totusi este un copil la mijloc, si in conditiile in care nici unul dintre noi nu vrea sa conteste hotarirea?" Si daca totusi vrem sa se faca mentiunea in hotarire ca avem un copil dar pentru faptul ca are domiciliul in US vrem custodia sa fie stabilita de legea americana, care este procedura de urmat? este valabila hotarirea anterioara si va fi cazul NUMAI a unui proces de custodie sau trebuie sa o iau de la inceput cu "divort si custodie". Vreau sa ma recasatoresc si nu stiu daca in conditiile date, hotarirea anterioara este valabila. Mentionez ca nu este vorba de fals in declaratii ci numai omiterea/eroare a felului in care s-a desfasurat procesul. In plus, care este statutul meu in momentul asta? sunt divortat sau nu - din moment ce am o hatarire definitiva?
Multumesc
Hotararea trebuie sa fie si definitiva si irevocabila. Adica sa nu mai poate fi supusa nici unei cai de atac. Daca nu e irevocabila si nu a trecut timpul poate fi solicitata calea de atac mentionata la sfarsitul hotararii , si aratati ca s-a produs o eroare. Daca este si irevocabila atunci va trebui fie sa cereti anularea hotararii fie sa initiati o noua actiune .In orice caz, este uluitor ca "ati uitat" sa treceti copilul.
am aflat de site-ul asta prea tirziu! Da, intr-adevar este uluitor cum am ascultat de "sfaturile" a 10 avocati si unde am ajuns de nu mai stiu cum sa ies din incurcatura. Hotarirea este definitiva si irevocabila, asta inseamna ca sunt divortat in momentul de fata. Deci o noua actiune, daca intentata, ar fi numai pentru copil si custodie? in cazul in care nu vreau sa se anuleze decizia precedenta. Si daca ambii parinti suntem de acord cum impartim timpul si banii si suntem de acord sa facem custodia dupa legea americana, cu ce ne poate ajuta sau incurca legea romana ?
Multumesc pentru raspunsul anterior
Eu si fosta sotie suntem cetateni romani cu domiciliul in USA. Recent am divortat si am primit (in Romania) o hotarire de divort definitiva "prin acordul partilor fara copii din casatorie".
Eu aici nu inteleg , daca aveti domiciliul ambii in USA, de ce ati primit in Romania hotararea de divort?
Si, mai sunt multe aspecte nelamurite ca sa primiti un raspuns viabil.
Pentru ca singura cerere de divort s-a depus in Romania, si procesul a mers ca atare acolo. Noi ne-am casatorit in Romania, si "ne-am gindit" sa dam divort tot acolo. Nici o alta cerere de divort nu a fost inaintata aici in US. Partea proasta este ca acum avind deja o hotarire, unde copilul a fost lasat pe afara, nu pot face custodia nici in America. Si in momentul asta, chiar nu stiu ce sa fac: Sa incep un proces de divort cu custodie si tot tacamul aici in US si sa revin cu decizia sa fie recunoscuta in Romania, si cum o sa afecteze noua decizie a divortului din America, decizia din Romania? Sau la decizia pe care deja o am "divort prin acordul partilor" (din Ro) sa incep un nou proces de custodie a copilului, si macar sa am o hotarire sau doua in care sa se adreseze toate aspectele (si divortul si custodia).
S-a plecat prost din start, am incercat s-o dreg si mai rau a iesit... incerc sa o dreg din nou si sper de data asta sa am mai multe date ale problemei.
In mod normal instanta competenta pentru desfacerea casatoriei era la ultimul domiciliu comun al sotilor , adica USA , si doar daca cel putin unul din ei revenea in Ro , ar fi fost indreptatita sa judece cauza. Deci , daca locuiti ambii in USA , nu vad cum s-a pronuntat. Ati acceptat cu acordul partilor si fara declararea copilului doar ca sa incheiati mai repede procesul de divort.Din punctul meu de vedere ar trebui declarata nula hotararea pe care o aveti si intentat un nou proces un SUA , pentru a evita si alte neplaceri legate de omiterea cu buna stiinta a copilului.