avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

In urma decesului parintilor nostri,a ramas ca mostenire un imobil,mai exact o casa.Intrebarea este daca eu si fratele(mostenitori) meu putem sa procedam la vanzarea acesteia si in ce conditii?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 08:40, 24 Iunie 2010
dezbateti succesiunea la notar, iese certificatul de mostenitor si in baza lui puteti face vanzarea.
Faceti partajul, si fiecare veti lua 1/2 din imobil. Veti avea calitatea de copropietari si apoi veti putea vinde imobilu.
Buna ziua !

Prezentati-va la notar cu toate documentele: certificatele de deces ale parintilor, certificatele dvs. de nastere (si casatorie daca exista nume schimbate), actele de identitate si actele de proprietate ale imobilului. Notarul va face o evaluare in functie de data deceselor (la dezbatarea succesiunii sub doi ani de la deces nu se plateste impozit) si in functie de caracteristicile imobilului (casa/apartament, material de constructie, vechimea constructiei, zona de amplasament, suprafata, iar pentru teren - dupa suprafata, categorie, amplasament).

Apoi, dupa o prima intrevedere cu notarul, va trebui sa prezentati la dosarul succesoral si urmatoarele documente: anexa 24 (de la Starea Civila), certificatul de atestare fiscala, eventuale adeverinte de rol (daca este vorba despre imobile situate in zone rurale), procuri/declaratii/testamente...


Tot notarul va stabili data la care sa se prezinte 1-2 martori (cu buletinele) pentru depozitii, precum si data la care sa va prezentati pentru obtinerea certificatului de mostenitor. Uneori, daca exista si timpul si actele necesare, aceste etape pot fi cuprinse in una singura...

Adaug ca, daca exista buna intelegere intre mostenitori si toti sunt de acord sa instraineze imobilul, atunci NU este necesar partajul (asta presupune alte formalitati si alte cheltuieli).
Mostenitorii raman in indiviziune si tot asa pot si instraina.

Dupa emiterea certificatului de mostenitor, se va indeplini - in vederea instrainarii - inscrierea acestui certificat in evidentele Cartii funciare (intocmindu-se, daca n-a fost pana atunci, si documentatia cadastrala aferenta...). Abia dupa aceste etape veti putea vinde.

Oricum, notarul va fi in masura sa va informeze asupra tuturor demersurilor.

Cu stima,
av. M. L. Vatavu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire mystycum mystycum Buna ziua.Va supun atentiei urmatoarea situatie pentru care as vrea o lamurire:bunicul patern a murit,iar bunica ar dori sa-i faca acte de vanzare-cumparare ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa alina_laurentia alina_laurentia Buna ziua! Eu si sora mea am primit mostenire de la mama casa parintilor mei din 1993, tatal meu fiind decedat. Eu nu am locuit acolo dupa intocmirea actului ... (vezi toată discuția)
Dreptul unui copil la proprietati dupa decesul unui parinte si recasatorirea celui ramas maxtyle maxtyle as dori sa aflu ce drepturi am la proprietati in cazul in care unul dintre parinti a decedat. parintele ramas poate instraina proprietatile fara acordul meu? ... (vezi toată discuția)