avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce inseamna cota 1/2?jumatate din valoare sau din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce inseamna cota 1/2?jumatate din valoare sau din suprafata?

Cum se imparte un teren intabulat (ce are aproximativ 30% din suprafata cu posibilitate de a construi,iar restul teren agricol) intre doi frati care l-au mostenit prin succesiune in cota 1/2,avand in vedere ca in timpul vietii,mama acestora,unic proprietar pe terenul respectiv a facut o impartire verbala, impartind acel teren celor doi si dandu-l in folosinta amandurora,unuia dintre ei urmand a-i ramane o mai mare parte din terenul construibil iar celuilalt o mai mare parte din terenul agricol.In plus cel ce a dobandit o mai mare parte din terenul construibil a ramas si cu casa construita pe acel teren(mentionez ca doar terenul este intabulat,casa urmand a fi demolata).
Daca mama acestora (decedata din 2008)a dispus verbal ca atat casa,terenul de sub casa, terenul din dreapta casei si o parte din terenul agricol sa ramana fiicei,iar terenul din spatele casei si cealalta parte din terenul agricol sa ramana fiului,poate fiul sa conteste acum dispozitia mame(sustinuta da martori) si sa ceara o impartire in functie de valoarea terenului nu de suprafata?adica sa se aduca un expert si se considere partea construibila a terenului si cea agricola drept doua terenuri din care sa aiba cota de 1/2 din fiecare,trecand astfel pe partea lui atat casa cat si o parte din curte.Mai mentionez ca fiica nu vrea o suprafata mai mare vrea sa se imparta egal,tinindu-se cont ca ea are casa si partea din dreapta .
Are sanse fiica sa ramana pe partea ei de teren daca se intenteaza proces,au valoare declaratiile martorilor?sau are o mai mare valoare o decizia unui expert ?
Cel mai recent răspuns: keyraG , utilizator 10:49, 24 Iunie 2010
Buna ziua!
In primul rand v-as sugera sa consultati un notar.
Cota de 1/2 se refera la valoare.Se va stabili pretul de circulatie al intregului teren si fiecare aveti dreptul la 1/2 din aceasta valoare. Momentan sunteti doi coproprietari. Daca doriti sa va individualizati partea din teren, veti stabili de comun acord ce parte din teren doriti fiecare, iar in cazul in care partile nu sunt egale valoric, una dintre parti va achita celeilalte diferenta.
Testamentul este un act solemn, astfel ca era necesar un inscris, nu este valabila simpla dorinta exprimata oral a defunctei.
multumesc mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune teren cota 1/2 keyraG keyraG Cum se imparte un teren (ce are aproximativ 30% din suprafata cu posibilitate de a construi,iar restul teren agricol) intre doi frati care l-au mostenit prin ... (vezi toată discuția)
Legea lotizarii (succesiune) marycriss marycriss buna ziua, am o nelamurire. Vreau sa stiu cum imparte legea o proprietate intre 2 mostenitori. proprietatea are suprafata construibila si teren aferent, ambii ... (vezi toată discuția)
Cotitatea disponibila KARRINA KARRINA Parintii mei ( mama si tata) au avut o casa si doi copii ( fiu si fiica). In urma decesului tatalui, cotele mostenitorilor au fost: 10/16-mama, 3/16- fiul si ... (vezi toată discuția)