avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj daruri de nunta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj daruri de nunta

Pe scurt. Sunt in divort.
La nunta, acum 1 an, parintii si sora mea au pus impreuna 38000 lei. Parintii sotului, 0. La nunta au ramas din banii stransi 80000 lei si 900 euro. La 3 saptamani dupa nunta, nu ne-am inteles si eu am retras din banii de nunta 40000 lei si 900 euro.De asemenea, parintii mei si-au retras darul de nunta, cei 38000 lei. A trecut timpul, iar acum suntem in divort. Am ceva sanse sa mai obtin din cei 40000 lei ramasi de la nunta inca o parte?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:40, 24 Iunie 2010
da si nu ,,...
jus80 a scris:

da si nu ,,...
De ce nu? De ce da?
Pai acesti bani se considera a fi ai ambilor soti , iar daca dvs. ati luat jumatate din cei 80.000 si chiar si ati mai luat si suma primita in valuta, integral, parintii dvs. si-au retras darul..de ce credeti ca ati avea dreptul la mai mult? Dimpotriva, sotul dvs. ar fi indrepatit sa primeasca si el jumatate din cei 900 de euro. Aceasta e parerea mea, in considerarea faptului ca am inteles bine speta.
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
ContSters47264, utilizator
legally a scris:

Pai acesti bani se considera a fi ai ambilor soti , iar daca dvs. ati luat jumatate din cei 80.000 si chiar si ati mai luat si suma primita in valuta, integral, parintii dvs. si-au retras darul..de ce credeti ca ati avea dreptul la mai mult? Dimpotriva, sotul dvs. ar fi indrepatit sa primeasca si el jumatate din cei 900 de euro. Aceasta e parerea mea, pe considerarea faptului ca am inteles bine speta.
Dar parintii mei si-au retras banii pentru ca parintii lui nu au pus nimic.Din cate stiu eu, in practica judiciara, se considera ca daca darurile de nunta au valoare deosebita-sume mari de bani, fara precizarea expresa ca darurile se fac ambilor soti, atunci bunurile vor fi proprii copilului parintilor donatori
Exista prezumţia că scopul donatorului este acela de a contribui la formarea patrimoniului comun al soţilor, coroborata si cu prevederile art. 30 alin. (1) C. fam. care instituie prezumţia comunităţii de bunuri pe perioada căsătoriei, dispunând că bunurile dobândite de oricare dintre soţi în timpul căsătoriei sunt bunuri comune ale soţilor cât şi ale art. 31 C. fam. Care enumeră, cu caracter limitativ, categoriile de bunuri proprii ale soţilor, iar printre acestea se află şi bunurile dobândite de oricare dintre soţi prin moştenire, donaţie sau legat, afară numai dacă dispunătorul a prevăzut că ele vor fi comune.

Alte discuții în legătură

Achizitionarea unui imobil, o suma a noastra si una a mamei mada_g mada_g buna ziua, eu cu sotul meu dorim achizitionarea unui imobil dar nu avem toata suma, suma pe care o avem revine din darul de nunta,dar la banca este pusa pe ... (vezi toată discuția)
In cazul in care se va ajunge la divort yone yone AM SI EU O PROBLEMA.IN URMA CU 4 LUNI SOTUL MEU A PLECAT CU CONTRACT PE VAS.PE ATUNCI EU ERAM INSARCINATA.DIN CAUZA MAI MULTOR FACTORI AM PIERDUT SARCINA.DE LA ... (vezi toată discuția)
Dar manual surpriza ? smeagull smeagull Buna ziua, Am o intrebare teoretica. Speta: parintii unui copil unic (si casatorit) doresc sa ii doneze acestuia, ca bun propriu, o suma mare de bani, cu ... (vezi toată discuția)