Buna ziua.
am lucrat vanzatoare la un magazin de produse alimentare unde se comercializa carne de pui, congelate, oua ...
in urma mai multor inventarieri s-au contatat lipsuri. Comisiile de inventariere au fost formate din 2 persoane: eu si una dintre contabilele firmei sau colega mea si contabila. este legala formarea unei comisii de inventariere care include contabili?.
dupa ultima inventariere ni s-a imputat o suma destul de mare. mentionez nu mi-au mai fost acordate tichete de masa de 1 an in contul lipsurilor, acestea fiind cuprinse in contractul de munca. este legal?.
mi-am depus demisia in conformitate cu art 55 aliniatul b, acord comun. demisia a fost semnata si inregistrata de una dintre sefele de la salarizare dar dupa o saptamana am primit o scrisoare recomandata prin care sunt instiintata ca nu mi se acepta demisia deoarece nu e solutionata problema legata de lipsurile din gestiune. instiintarea e facuta de jurista firmei. e legal?
cum sa procedez in situaia de fata? sunt obigata sa platesc lipsurile constatate? cum se poate solutona situatia?
Conform Articolul 79 alin. 1 din Codul muncii se arata ca “prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz”. Termenul de preaviz este mentionat in Contractul dumneavoastra individual de munca.
In toate cazurile si indiferent de modul de formulare, demisia nu este o cerere, ci o notificare a intentiei de incetare a contractului de munca. Demisia nu poate fi deci „respinsa”, iar angajatorul nu face decat sa ia act de intentia salariatului.
Prin urmare societatea nu avea de ce sa va respinga demisia.
Referitor la lipsurile constate in gestiunea comuna, in cazul in care nu aveti fisa postului( banuiesc ca despre asta e vorba) conducerea societatii nu are cum sa va impute absolut nimic. Se incearca intimidarea dumneavoastra. Nici retinerea sumei imputate din tichetele de masa nu este legala. Retinerile din salariu se fac numai in urma cercetarii disciplinare a angajatului, procedura este destul de lunga si anevoioasa. Aici firmele fac greseli imense. Aveti toate sansele sa le dati un pic peste nas, in special doamnei juriste
Demisia este una (art.79 si urm. C.mun.), iar incetarea c.i.m. cu acordul partilor este alta (art.55 lit.b C.mun.) ...
Este legal ca angajatorul sa nu fie de acord cu incetarea contractului dvs de munca ... legea (art.55 lit.b C.mun.) cere si acordul acestuia pentru a inceta c.i.m.
Daca se va constata ca sunteti vinovata de acele lipsuri , atunci va fi angajata raspunderea patrimoniala a dvs (art. 270 C.mun.).
Demisie
napoleonul
Buna!
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: doresc sa demisionez la zi cu acordul partilor, art.55 lit.b Codul Muncii; dar din cate demisii au fost ... (vezi toată discuția)
Demisie
theo_blonda
in ce circumstante angajatorul privat iti poate desface contractul de munca cu litera I. Ca angajat am dreptul sa plec fara preaziv? Mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)