avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu pentru studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu pentru studii

Buna ziua
Sant studenta primul an. As dori sa stiu la cate zile de concediu pentru studii am dreptu (cu plata sau fara plata). Si daca am dreptul?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:07, 24 Iunie 2010
Art.61 alin.2 din CCMN prevede ca, salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.
Numai pentru sustinerea lucrarii de diploma se acorda concediu pentru studii? In sesiune nu se acorda concediu pentru studii? Sunt numai in primul an de facultate.
Se poate lua CFP ...art.54 Cmun. prevede ca, contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
In acest caz, legea nu prevede o perioada maxima sau minima de acordare a CFP.
Problema mea este urmatoare : in mai am cerut 12 zile concediu pentru studii, asa stiam ca am dreptul la concediu pentru studii, in fiecare an 30 zile, mi s-a aprobat acest concediu, iar acum seful spune ca nu am dreptul la concediu pentru studii si se scade din concediul de odihna. de ce ar trebui suspendat contractul de munca?
Pentru ca pe perioada CFP nu se presteaza munca si nici nu se plateste salariul ... intr-adevar, CO se acorda proportional cu perioada lucrata efectiv ....

De exemplu, pentru un an calendaristic aveti dreptul - sa zicem - la 24 de zile lucratoare de CO ...dvs lucrati numai 11 luni, iar o luna ati fost in CFP , fapt ce rezulta ca aveti dreptul numai la 22 zile lucratoare de CO (24 : 12 x 11) , in loc de 24 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu studii Vioreld Vioreld salutare. am un angajat student, care intra zilele acestea in sesiune. el vrea sa-si faca cerere de concediu pentru studii. acest concediu (din ce stiu eu) ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la plata concediului de odihna in cazul demisiei? Catalina Dodenciu Catalina Dodenciu Buna ziua.M-am angajat pe data de 4 mai 2009 si recent pe data de 18 august 2009 mi-am dat demisia, deoarece singurul salariu pe care l-am luat a fost cel din ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa imi iau concediu fara plata pt studii avand in vedere ca pana acum am avut 10 luni de concediu fara plata din cauza motivelor familiale? monica gaman monica gaman Buna ziua,am si eu o intrebare la Dvs.Sunt profesor titular din 2006 si in anul 2008-2009 am luat concediu fara plata timp de 10 luni din cauza motivelor ... (vezi toată discuția)