avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce se poate face?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce se poate face?

Buna,
problema mea este destul de complicata (pentru mine), dar sper sa gasesc un raspuns.
Firma nu mai vrea sa ma plateasca, fiindca nu au bani "pentru mine".
Am stabilit cu sefa (administratorul sacietatii) sa-mi desfaca CIM prin concediere, ce nu tine de angajat, ca sa pot primi indemnizatiile de somaj. (toate astea dupa multe certuri, etc).
Acuma zice ca nu ma poate concedia (conf art 65) prin reducerea postului din motivul ca Administratorul nu poate face acest lucru. Acuma se complica: Asociatul unic a murit acum cateva luni, si inca procesele nu s-au terminat, in leg cu preluarea firmei.
Acuma, Administratorul societatii chiar nu poate prin lege sa ma concedieze in acest fel?
Pot sa dau in judecata firma, pentru neplata, si mai sunt multe lucrurii (nu am semnat de 6 luni Statul de plata, mi s-a redus salariul in CM fara sa semnez nimic..) daca inca nu se stie cine va fi asociatul, al cui va fi firma... (firma functioneaza, are venit, etc)?
Cine poate sa ma concedieze in final?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: hellenburgous , utilizator 17:07, 16 Iunie 2007
Teoretic poate,insa aici trebuie vazute 2 acte : statutul societatii si hotararea AGA de numire a administratorului.N-am inteles, firma mai are activitate si venituri? Are mostenitori asociatul unic? Este clar ca sefei dvs . ii este teama sa ia vreo decizie nestiind cine o va trage la raspundere. Insa , problema e complicata si raspunsul la fel. Ca sa stiti clar ce sa faceti , ar trebui sa va angajati un avocat care nu neaparat sa initieze o actiune in instanta ci sa vada documentele.Ulterior , va poate recomanda cea mai buna solutie. In faza asta , da , va puteti adresa direct la instanta pe litigii de munca , se va constata ca nu v-ati incasat drepturile salariale si celelalte , dar , daca firma va poate plati nu ii obliga sa va concedieze si inteleg ca asta va doriti. Poate reveniti cu amanunte.
Va multumesc pentru raspuns, si va dau cateva detalii, poate se clarifica si mai mult.
Fostul actionar unic are 4 mostenitori (3 dintr-o familie, 1 din alta familie) si acum se fac demersurile in legatura cu acest lucru. Am aflat ca poate tine pan la un an finalizarea acestuia.
Viitorii mostenitori au zis ca firma trebuie sa mearga mai departe, si sa funtioneze pana cand se vor temina preluarea firmei de catre ei. Firma functioneaza in prezent si are venituri.
Poate imi puteti explica ce e hotararea AGA.
Am inteles ca pot face demersurile in instanta pentru drepturile salariale, si celelate lucruri care nu s-au facut.
Ceea ce nu inteleg e urmatoarea: daca nu ma plateste, si mergem in fata instantei, si ca consecinta trebuie sa-mi plateasca "restantele", daca nu ma concedieaza luam iar de la inceput... Nu ma plateste pan cand ori imi dau demisia, ori mergem in instanta. Si dupa cate stiu, alta modalitate de a intra in somaj nu este decat ceea de concediere care nu tin de persoana angajatului. (in cazul demisiei sau acordul partilor nu se aplica somajul).

AGA: Adunarea Generala a Asociatilor, din aceasta hotarare se poate vedea exact dac adminstratoarea care refuza sa te concedieze are printre celelalte atributii si aceea privind concedierea ,depinde de statutul firmei si ineinteles de hotararile AGA, oricum ar fi bine sa consulti un avocat ,cu care sa mergi la firma sa vada actele si abia apoi sa te decizi ce urmeaza sa faci (la sfatul avocatului ) succes!
Da, ati inteles foarte bine. Puteti rezolva la instanta problema salariului si celelalte dar o veti lua de la capat. De aceea v-am recomandat un avocat . Desi , in aceasta situatie favorabila , aceea ca firma are venituri si nu urmeaza sa fie desfiintata , puteti sa ii actionati in instanta pentru ceea ce am discutat deja , si apoi , in paralel,sa va cautati de lucru in alta parte ca sa nu mai fiti nevoit sa va concedieze pentru a intra in somaj. Teoretic in actul constitutiv al firmei ar fi trebuit prevazut si decesul asociatului unic si mai mult, pana la impartirea partilor sociale , ar fi putut ca toti mostenitorii sa numeasca un reprezentant pentru a nu impiedica bunul mers al afacerilor.Dar asta nu mai e treaba noastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea angajatului în caz de dizolvare voluntara alexandra ciocioiu alexandra ciocioiu Bună ziua. Sunt directorul general al unui SRL cu mai mulți asociați, care doresc să închidă firma. Precizez de asemenea că sunt insarcinata și am ... (vezi toată discuția)
Deces asociat unic - dizolvare societate comerciala CLASOR CONSULT CLASOR CONSULT Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea speta: Societate comerciala cu raspundere limitata - in urma decesului asociatului unic, ... (vezi toată discuția)
Daca sunt concediat si sunt si asociat unic la o alta firma, beneficiez de somaj? ct77lbc ct77lbc Buna seara, Va rog sa ma ajutati intr-o problema, anume: Mi s-a spus de catre directorul firmei unde sunt angajat cu c.i.m. pe perioada nedeterminata din ... (vezi toată discuția)