Casa era a bunicilor care au avut 2 fiice-mama ,care esde decedata inaintea bunicului(noi suntem 3 surori) si sora mamei-o nebuna care a fugit de acasa in 1973 si nu si-a vizitat mama decat de ceva timp ca sa isi ceara partea ei din casa.
Casa a fost construita de bunici,bunicii ii revine de drept jumatate din casa.Dupa jumatatea bunicului exista act de partaj bunica are jumatate cota parte,matusa 3/8 cota parte,o sora a mea 1/8.cealalta 1/8 si eu 1/8.Bunica si surorile imi cedeaza cotele parti ce le detin in urma mostenirii inclusiv jumatatea de drept a bunicii prin ACT DE PARTAJ facut la notariat cu clauza de intretinere a bunicii.
Cer intabularea ca propietar unic,casa si gradina fiind extratabulare.Platesc singura expertiza locuintei si expertiza topografica care cons ceva banuti.Casa evaluata la 46000ron.Matusa are cota de 3/8 din partea mostenita dupa bunicul meu.Cat reprezinta acea parte mai exact,in RON????vA ROG SA--MI SPUNETI SUMA CA SA MAI ADUN BANUTI DESI IN MOMENTELE ASTEA DE CREIZA SI CU BEBE DE 8 LUNI E TARE GREU.mULTUMESC:(
Reveniti asupra detaliilor legate de cote deoarece, daca presupunem ca bunica are jumatate, iar numitorul comun este 8, atunci 4/8 (jumatatea bunicii) + 3/8 (cota matusii) + 3/8 (3 surori x 1/8 fiecare) = 10/8 !! (incorect).
Sau, daca - raportat la intreg - plecam de la premisa ca numitorul comun este de fapt 16, atunci: 8/16 (bunica) + 3/16 (matusa) + 3/16 (3 surori) = 14/16 - adica raman 2/16 neacoperite (despre care cred ca ar fi de fapt cota succesorala a bunicii - sotie supravietuitoare, reprezentand de fapt 1/4 cf. Legii 319/1944, raportata la intreg).
Cu alte cuvinte - undeva exista o eroare (fie ati omis dvs. sa precizati cotele in intregime, fie este vorba despre o eroare strecurata in actele dvs. !).
Totusi, raspunzand intrebarii dvs.: 3/8 din partea mostenita de la bunicul dvs. inseamna 3/8 din jumatate, adica 3/16 din 46.000 lei (sau 3/8 din 23.000 lei) = 8.625 lei.
Si, pentru ca nu mi-e clar din mesajul dvs., intrebarea mea este: ati facut deja actul de partaj la notar ?
E simplu (si puteti calcula si dvs...). Ati vorbit despre 3/8 din partea bunicului (deci nu din intreaga casa !). Daca partea bunicului este jumatate din intreg (adica 1/2), atunci cota de 3/8 raportata la intreg este 3/16. Iar 3/16 - total ...previzibil - reprezinta 8.625 lei.
Daca cele 3/8 s-ar "extrage" din intreg (presupunand ca intreaga casa ar fi apartinut bunicului), atunci ar fi fost vorba despre 17.250 lei.
Succesiune
Valentina8
Buna ziua , bunica din partea tatalui a decedat de altfel nici tatal meu numai este , acum imi vrea dreptul la casa bunicii pe care trebuie sal impart cu ... (vezi toată discuția)