avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PLATA SULTA IESIRE DIN INDIVIZIUNE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PLATA SULTA IESIRE DIN INDIVIZIUNE

Casa era a bunicilor care au avut 2 fiice-mama ,care esde decedata inaintea bunicului(noi suntem 3 surori) si sora mamei-o nebuna care a fugit de acasa in 1973 si nu si-a vizitat mama decat de ceva timp ca sa isi ceara partea ei din casa.
Casa a fost construita de bunici,bunicii ii revine de drept jumatate din casa.Dupa jumatatea bunicului exista act de partaj bunica are jumatate cota parte,matusa 3/8 cota parte,o sora a mea 1/8.cealalta 1/8 si eu 1/8.Bunica si surorile imi cedeaza cotele parti ce le detin in urma mostenirii inclusiv jumatatea de drept a bunicii prin ACT DE PARTAJ facut la notariat cu clauza de intretinere a bunicii.
Cer intabularea ca propietar unic,casa si gradina fiind extratabulare.Platesc singura expertiza locuintei si expertiza topografica care cons ceva banuti.Casa evaluata la 46000ron.Matusa are cota de 3/8 din partea mostenita dupa bunicul meu.Cat reprezinta acea parte mai exact,in RON????vA ROG SA--MI SPUNETI SUMA CA SA MAI ADUN BANUTI DESI IN MOMENTELE ASTEA DE CREIZA SI CU BEBE DE 8 LUNI E TARE GREU.mULTUMESC:(
Cel mai recent răspuns: ContSters141803 , utilizator 21:43, 26 Iunie 2010
pai inmultiti 46000 cu trei si impartiti la 8 si aflati suma care va intereseaza.
Reveniti asupra detaliilor legate de cote deoarece, daca presupunem ca bunica are jumatate, iar numitorul comun este 8, atunci 4/8 (jumatatea bunicii) + 3/8 (cota matusii) + 3/8 (3 surori x 1/8 fiecare) = 10/8 !! (incorect).

Sau, daca - raportat la intreg - plecam de la premisa ca numitorul comun este de fapt 16, atunci: 8/16 (bunica) + 3/16 (matusa) + 3/16 (3 surori) = 14/16 - adica raman 2/16 neacoperite (despre care cred ca ar fi de fapt cota succesorala a bunicii - sotie supravietuitoare, reprezentand de fapt 1/4 cf. Legii 319/1944, raportata la intreg).

Cu alte cuvinte - undeva exista o eroare (fie ati omis dvs. sa precizati cotele in intregime, fie este vorba despre o eroare strecurata in actele dvs. !).

Totusi, raspunzand intrebarii dvs.: 3/8 din partea mostenita de la bunicul dvs. inseamna 3/8 din jumatate, adica 3/16 din 46.000 lei (sau 3/8 din 23.000 lei) = 8.625 lei.

Si, pentru ca nu mi-e clar din mesajul dvs., intrebarea mea este: ati facut deja actul de partaj la notar ?
SCUZATI-MA DAR ELAW IMI SPUNE CA SUMA ESTE 8625 RON IARCATALIN CIOB 17250????????????????????????

#-oDECI?????????????CARE ESTE SUMA CORECTA???PARCA VAD CA JUDECATORUL VA VENI CU O ALTA SUMA ....
matematica si dreptul sint doua stiinte total imprevizibile....
Buna ziua !

E simplu (si puteti calcula si dvs...). Ati vorbit despre 3/8 din partea bunicului (deci nu din intreaga casa !). Daca partea bunicului este jumatate din intreg (adica 1/2), atunci cota de 3/8 raportata la intreg este 3/16. Iar 3/16 - total ...previzibil - reprezinta 8.625 lei.

Daca cele 3/8 s-ar "extrage" din intreg (presupunand ca intreaga casa ar fi apartinut bunicului), atunci ar fi fost vorba despre 17.250 lei.

Cu stima,
av. M.L. Vatavu

Alte discuții în legătură

Violare de domiciliu ContSters141803 ContSters141803 Buna ziua.Ma numesc Adriana R.In urma decesului bunicului meu s-a facut cert mostenitor in 1995 conf caruia raman bunuri imobile :cota 1/2 parte din casa ... (vezi toată discuția)
Fond-partaj judiciar ContSters141803 ContSters141803 Buna ziua.Sunt intr-un partaj judiciar,eu cerand sa platesc o sulta pentru a putea deveni propietar unic.Locuiesc de 34 in casa respectiva,casa construita de ... (vezi toată discuția)
Succesiune Valentina8 Valentina8 Buna ziua , bunica din partea tatalui a decedat de altfel nici tatal meu numai este , acum imi vrea dreptul la casa bunicii pe care trebuie sal impart cu ... (vezi toată discuția)