avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daune auto - distribuie plati
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daune auto - distribuie plati

Buna ziua,

In cazul unui contract de asigurare ( casco+rca+cmr+carte verde) cine dispune de distribuirea sumelor pe una din tipurile de asigurari enuntate mai sus in cazul in care pe op-ul emis de asigurat nu se specifica ce anume se plateste si daca se achita rata in 2 transe.
Intrebarea este daca este vreo lege in care se specifica ca asiguratorul distribuie platile facute de asigurat sau invers. Am dat in judecata o firma de asigurari deoarece acestia in momentul in care aveam o dauna pe casco in asa fel incat distribuiam sumele achitate incat ramaneam descoperiti pe casco.
Multumim
Cel mai recent răspuns: cimservice , utilizator 10:23, 28 Iunie 2010
Desi nu sunteti suficient de explicit am sa incerc sa va raspund. Din cate inteleg sunt 4 polite diferite, platite de o singura pesona (fizica sau juridica) , cu OP. Logic ar fi ca fiecare beneficiar sa-si plateasca partea din OP pt. tipul de polita de care beneficiaza. Cat priveste nr. de rate , acesta este inscris pe fiecare polita in parte conform dorintei solicitantului.
Am sa incerc sa fiu mai explicita.

Firma de asigurare a emis polite casco buchet ce cuprinde : asig rca + casco+ cmr+carte verde pentru fiecare cuplu in parte si anume autotractor si semiremorca cu plata in rate lunare. Insa nu tot timpul s-a putut achita rata integral si s-a achitat in de 2 sau 3 ori, iar in momentul in care aveam o dauna pe casco ( exemplu ) acestia spuneau ca nu am fost asig casco in momentul producerii acc. deoarece au distribuit platile pe celelalte tipuri de asig. iar cel casco ramanad descoperit. Intrebarea este : asiguratorul este cel in masura sa distribuie sumele achitate sau noi.
Este destul de ciudat ca mai puneti aceasta intrebare.polita buchet, o fi ea compusa din 4 polite, dar tot buchet ramane, adica o asigurare complexa.Atata timp cat nu achitatin rata integral,"descarcarea" platii se poate(sau nu) face de catre operatorul contabil, asa cum crede de cuviinta (ca sa consume suma)La fel de bine, poate sa lase suma in rezerva, pana la achitarea diferentei.Daca platitorul nu specifica in OP, ce componenta plateste, este normal sa se intample asa.Daca realizati si care este importanta componentelor, veti descoperi si logica in care se achita ratele:
RCA este obligatorie, indiferent ca masina e in garaj sau pe traseu;
CMR- ca sa se poata valida autorizarea/activitatea de transport;
CV- obligatorie impreuna cu RCA, mai ales cand se stie ca sunt curse frecvant in afara tarii;
In fine CASCO, care este facultativ(nu este obligatoriu) si beneficiaza si de reduceri ale primei, pentru faptul ca s-a cumparat Buchetul.Fiecare dintre componente este suspendata de la data scadenta si pana la plata efectiva.
Daca nu s-ar fi achitat in ordinea amintita, posesorul ar fi savarsit cel putin o contraventie, daca nu o infractiune.Nu puteti emite pretentii,atata timp cat ati incalcat contractul privind achitarea la scadenta a ratelor.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
nucu$, utilizator
Dupa explicatiile date ulterior, d-l consultant nucu# are perfecta dreptate.
Multumesc de raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident in germania avariere auto banualex banualex Buna ziua,va retin atentia cu o intrebare Va rog in primavara trecuta nepotul meu a avut un accident cu avarierea unei masina Masina era inchiriata de seful ... (vezi toată discuția)
''contract de mandat de brokeraj'' marcellutz marcellutz Ce sanse am sa revoc contractul din titlul intrebarii, si ce cai ar fi cele mai simple? Ce se intampla in cazul in care nu achit o noua polita RCA, sau ratele ... (vezi toată discuția)
Casco leusan leusan Un prieten a achizitionat in 2009 o masina in leasing financiar. Are asig obligatorie RCA lazi . Rata Caso pina in ian 2012 si a facut pauza 1 an. Nu i s-a ... (vezi toată discuția)