avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu partaj?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu partaj?

Sotul meu a decedat si urmeaza sa fac succesiunea eu si cei doi fii ai nostrii unul in varsta de 18 ani si unul de 11 ani.Pe langa apartament au mai ramas si niste bunuri ca un teren agricol, o masina si un loc de veci pe care eu vreau sa le trec la succesiune numai pe numele meu iar copii sa nu ramana in pierdere sa aiba o cota mai mare la apartament.Se poate face acest lucru tinand cont ca unul dintre urmasi este minor?Costa mai mult?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 20:24, 25 Iunie 2010
Avand in vedere ca unul dintre mostenitori este minor, dezbaterea succesiunii/partajul se va face obligatoriu in instanta, cu acordul autoritatii tutelare.
Puteti solicita instantei ceea ce va doriti, dar ma indoiesc ca va admite cererea. Nu stiu sa se poata plati sulta cu procente din alt bun indiviz...poate alti colegi de pe forum au alta parere.
Va multumesc pentru raspuns.Un notar mi-a spus ca se poate dar ma costa mai mult fiind succesiune cu partaj.Dar daca platesc sulta cash?
Dezbaterea se poate face, fara nicio restrictie, la notar. Autoritatea tutelara va numi un curator care sa-l reprezinte pe minor (avand in vedere ca are sub 14 ani, varsta de la care ar trebui sa fie doar asistat) si se va pronunta inclusiv asupra cererii de partaj, incuviintand (sau nu) actul de partaj in conditiile pe care ea, ca autoritate, le va stabili.

Sigur, va costa mai mult, avand in vedere ca se taxeaza doua acte distincte, cel putin din punct de vedere al onorarului notarial.

MULTUMESC PENTRU TIMPUL ACORDAT.
Din ceea ce spuneti, aveti doi copii, care vin la mostenirea sotului decadat, impreuna cu dvs. Aceasta inseamna ca dvs. aveti dreptul la 1/4 din mostenirea sotului, iar copiii la 3/4. Daca bunurile sunt dobindite in intregime in timpul casatoriei, atunci copiii au dreptul la 3/4 din jumatatea intregului patrimoniu dobandit impreuna cu sotul dvs., adica la 3/8 din patrimoniul sotului. Rezulta ca asupra apartamentului dvs. ati avea un drept ideal la 5/8. Avind in vedere si celelate bunuri, puteti propune instantei o expertiza de evaluare a bunurtilor din patrimoniu, iar daca aceasta este sensibil egala cu diferenta de valoare, se poate cere acordarea unei jumatati din apartament copiilor. Instanta va fi insa cea care va hotari, iar daca acel copil major va dori, va putea chiar cere iesirea din indiviziune, ulterior dezbaterii succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament nutelanebunatica nutelanebunatica pot sa las prin testament jumatate din apartamentul in care locuiesc acum cu sotul meu copilului care are 15 ani si sa nu fie atacat de nimeni dupa decesul meu (vezi toată discuția)
Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa mama stefanica1975 stefanica1975 Buna ziua, Mama mea a decedat in martie 2013,la data aceea fiind casatorita si detinand impreuna cu sotul un apartament si mostenind dupa mama acesteia o ... (vezi toată discuția)