avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calculul vechimii in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calculul vechimii in munca

Am participat recent la un curs de inspector resurse umane. Evident, printre lucrurile discutate au fost si notiuni despre calculul vechimii in munca.

Am aflat ca in acest calcul se face abstractie de durata reala a lunilor (ex. unele au 30 de zile, altele, 31, 28, 29) si se tine cont de o conventie: o luna = 30 de zile.

Ceea ce ma intereseaza este daca exista vreun act normativ (de la lege la ordin de ministru) care reglementeaza modul de calcul al vechimii in munca.

------------------
Motivul acestei curiozitati este intentia de a crea un programel care sa efectueze (printre altele) calculul mentionat si conteaza foarte mult temeiul juridic.

M-a frapat faptul ca un aspect aparent minor (de genul abstractiei o luna = 30 de zile) poate avea consecinte insemnate:

- daca acceptam respectiva conventie, inseamna ca un an are 30*12 = 360 de zile - totul frumos si "rotund" pana aici;
- un an normal poate avea fie 365, fie 366 de zile, astfel incat rezulta o diferenta de 5-6 zile intre anul real si anul "conventional";
- o vechime obisnuita in munca este de ordinul zecilor de ani (20-30);
- in cazul unei asemenea vechimi, multiplicand diferenta de 5-6 zile mentionata cu numarul de ani ajungem la circa 20*5 = 100 de zile, respectiv 30*5 = 150 de zile.
- aceste zile nu sunt incluse in calculul vechimii si deci, practic, persoana ce urmeaza a iesi la pensie lucreaza in plus circa 100-150 de zile... aproximativ o treime de an - tocmai motivul pentru care scriam "consecinte insemnate". :D
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2007
klewos, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 11:36, 17 Octombrie 2007
pai la curs nu v-au spus nr. conventiei ?? ar fi trebuit......e probabil o prevedere de procedura a lor la ITM....intreaba acolo.....
Tocmai vroiam sa întreb despre aceeaşi problemă, dar mi-am aminitit că am mai postat ceva similar şi nu am primit un răspuns satisfăcător.

Deci:

am în faţa mea un carnet de muncă; are diverse menţiuni privind angajări, modificări de contract, suspendări, încetări ale contractului;

dacă mi se cere calcularea vechimii (totale) în muncă, în ce mod ar trebui să procedez şi în temeiul căror acte normative (legi, ordonanţe, hotărâri, ordine etc.)?

[în practică s-ar aplica regula o lună = 30 de zile; în zilele noastre se pot efectua relativ uşor calcule exacte pentru a vedea câte zile sunt între anumite date; dacă aş folosi astfel de moduri de calcul, şi nu abstracţia de care am vorbit ar apărea evident două rezultate diferite; ce normă aş încălca dacă aş proceda astfel?]

Voi cum procedaţi?

Poate de data asta am mai mult noroc la păreri avizate. :D
:( se pare că nu prea am noroc nici acum.
Normal se calculeaza vechimea reala in munca. Exemplu: angajat la 2001.01.01 , lichidat la 2007.09.15. Vechime: 6 ani, 8 luni, 14 zile.Se considera luna de 30 zile calendaristice doar cand sunt perioade de suspendare nespecificate (la incetarea CIM apare inregistrat in carnetul de munca, de exemplu "in perioada lucrata a avut 15 zile concediu fara plata si 10 nemotivate" : 10 nemotivate sunt corespondentul a 14 zile calendaristice -prin regula de 3 simpla , la media de zile lucratoare de 21,25 ; deci vechimea in munca: 6 ani 7 luni 15 zile). Cel putin asa calculez eu.
Mulţumesc pentru răspuns, Tana.

Nu era exact ceea ce aşteptasem (care e norma ce conţine metodologia de calcul), dar măcar confirmă algoritmul pe care l-am învăţat la curs.

Un exemplu simplu:

de la 2007.01.10 până la 2007.10.09.


- între aceste date sunt 285 de zile (în mod real, adică luând în calcul durata reală a lunilor... ex. februarie are 28 de zile, martie 31 etc.);

- potrivit algoritmului care se bazează pe regula o lună = 30 de zile, între aceste date sunt 269 de zile;

- sunt astfel pierdute 16 zile;

- or, când vechimea e, eventual neîntreruptă, de vreo 25-30 de ani, se adună un număr însemnat de zile "reale", pierdute din calcul prin rotunjire (sincer, nu cred că acest număr de zile pierdute din vedere e atât de deranjant, cât faptul că tot calculul este unul arbitrar, după... auzul muzical al celui care-l face).

(veţi găsi pe Internet diverse programe care calculează durata de 272 de zile - pentru discuţia de aici e chiar irelevantă această diferenţă, contează că există o diferenţă între rezultatele produse prin diversele metode de calcul).

Tocmai de-asta aveam nevoie de norma prin care s-a dispus acest algoritm. Dacă o găseam nu mai aveam nici o nelămurire... dura lex, sed lex... (insist asupra temeiurilor juridice ale unor practici pentru că momentan scriu un material - un curs - şi am nevoie de o fundamentare bună a lucrurilor pe care le afirm :D ).
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2007
klewos, utilizator

Alte discuții în legătură

Calculul vechimii in munca moise paula moise paula Cum se calculeaza vechimea in munca? Am fost angajata in 15 nov 1981. acum, daca imi calculez vechimea pe calculator iese cu 15 zile mai mare decat cea ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime in carnetul de munca PUFACONT PUFACONT la cate zile se iau in calcul lunile (30 sau 31) pentru calcularea vechimii in carnetul de munca (vezi toată discuția)
Inregistrare incetare cim in revisal ContSters289528 ContSters289528 Buna ziua. Am inregistrat o incetare a CIM cu data de 23.04.2013 in Revisal, in 23.04.2013. Am observat in Raportul pe angajat scos din revisal la Interval ... (vezi toată discuția)