Am participat recent la un curs de inspector resurse umane. Evident, printre lucrurile discutate au fost si notiuni despre calculul vechimii in munca.
Am aflat ca in acest calcul se face abstractie de durata reala a lunilor (ex. unele au 30 de zile, altele, 31, 28, 29) si se tine cont de o conventie: o luna = 30 de zile.
Ceea ce ma intereseaza este daca exista vreun act normativ (de la lege la ordin de ministru) care reglementeaza modul de calcul al vechimii in munca.
------------------
Motivul acestei curiozitati este intentia de a crea un programel care sa efectueze (printre altele) calculul mentionat si conteaza foarte mult temeiul juridic.
M-a frapat faptul ca un aspect aparent minor (de genul abstractiei o luna = 30 de zile) poate avea consecinte insemnate:
- daca acceptam respectiva conventie, inseamna ca un an are 30*12 = 360 de zile - totul frumos si "rotund" pana aici;
- un an normal poate avea fie 365, fie 366 de zile, astfel incat rezulta o diferenta de 5-6 zile intre anul real si anul "conventional";
- o vechime obisnuita in munca este de ordinul zecilor de ani (20-30);
- in cazul unei asemenea vechimi, multiplicand diferenta de 5-6 zile mentionata cu numarul de ani ajungem la circa 20*5 = 100 de zile, respectiv 30*5 = 150 de zile.
- aceste zile nu sunt incluse in calculul vechimii si deci, practic, persoana ce urmeaza a iesi la pensie lucreaza in plus circa 100-150 de zile... aproximativ o treime de an - tocmai motivul pentru care scriam "consecinte insemnate". :D
vechimea in munca se calculeaza in ani / luni / zile.
In exemplu dat vechimea este de 8 luni si 29 zile (apropo, real chiar sunt 272 zile, nu 285;), deci diferenta ar fi de 3 zile). Am scris mai sus ca luna se considera a fi de 30 zile calendaristice numai acolo unde nu e specificata clar perioada de suspendare care diminueaza vechimea in munca.
Daca o persoana a lucrat perioada 01.01.1987-01.01.1989, nu are vechimea in munca nici 720 zile (luna de 30 zile), nici 731 zile ( 1988 -an bisect), ci 2 ani..
Am înţeles. Înseamnă că voi fundamenta metoda asta de calcul prin "cf. spuselor lui tana" şi toată lumea va fi fericită...
Alte păreri?
P.S. Nu crede absolut tot ceea ce spune Excelu' (sau nu ştiu ce pagină web) când face calcule asupra datelor ;)
La cifra 285 în exemplul meu nu am ajuns prin alchimie:
- 21 de zile până la sfârşitul lui ianuarie (începând cu 10);
- 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 31 + 30 (câte zile au celelalte luni);
- 22 de zile (de pe 9 până pe 31 octombrie).
Multumesc de ironie ;)
Intamplator nu stiu sa fie un act normativ care sa spuna cum sa calculezi vechimea. E doar matematica simpla;).
Iar in exemplul tau, daca recitesti, ai scris ca a lucrat pana la 2007.10.09 ( adica 9 oct.2007 ar fi data incetarii activitatii, nu? ). Deci nu inteleg de ce adaugi perioada 9-31 octombrie ca fiind vechime in munca #-o
Am o adeverinta de vechime in munca a unui salariat in care se specifica ca a lucrat din august 1969 pana in octombrie 1971
-cum se opereaza in carnetul de munca aceasta perioada (nu are ZIUA inceperii si a incetarii)
-cum se calculeaza vechimea in munca in acest caz