avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua! As dori sa stiu si eu daca se poate darama un testament(facut la notar) de catre mostenitorul rezervatar? cate sanse sunt pozibile? Va multumesc!
pentru rezerva succesorala un mostenitor rezervatar poate sa ceara reductiunea testamentara, dar nu anuleaza dispozitiile testamentului si nu poate lua intreaga masa succesorala
Cum v-a spus si colegul, nu in intregime. Se poate cere reductiunea (in 3 ani de la deschiderea succesiunii!!) in masura in care legatele incalca rezerva succesorala. N-am avut inca un astfel de caz concret, dar cel putin teoretic ar trebui sa fiti despagubit cu valoarea rezervei succesorale la care aveati dreptul (asta neinsemnand ca se desfiinteaza testamentul).
Am incercat sa scriu niste articole pe site-ul meu in legatura cu asta, dar probabil nu va pot oferi un link. In esenta, e vorba de ceea ce va spuneam mai sus.
mai este o problema...mama e decedata iar tata este in viata .mama nu a fost trecuta pe actul casei,este numai tata. dupa moartea tatalui daca el a facut un testament nu mai exista nici o posibilitate sa cer reductiunea testamentara?
Chiar daca mama nu e trecuta pe actul casei dar casa este dobandita in timpul casatoriei, este bun comun.
Eu nu inteleg acum exact cine si cum a facut testamentul, in favoarea cui, cine vrea reductiunea...
pamantul este cumparat inaintea casatoriei,iar casa au facut-o impreuna. Tata traieste in concubinaj de 12 ani cu cineva si vrea sa-i faca testament pe jumatate de casa.

Alte discuții în legătură

Dacă se poate ataca actul de dezmoștenire ? Floryss Floryss Bună ziua ! Se poate ataca actul de dezmoștenire ! Sunt unic moștenitor cu tată decedat iar cu mama nu am avut niciodată o relație de afectiune cum e ... (vezi toată discuția)
Testament Vlad2013 Vlad2013 O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii ... (vezi toată discuția)
Cum se aplica reductiunea liberalitatilor excesive? Alexandreevici Alexandreevici Cum se aplica reductiunea liberalitatilor excesive? In cazul nostru suntem 7 frati mostenitori care ajung in instanta, 6 reclamanti si 1 parat. Bunuri ... (vezi toată discuția)