Buna Ziua!
In urma cu aprox 2 ani, am fost implicat intrun accident. in momentul producerii accidentului, autoturismul condus de mine nu avea, polita de raspundere civila auto. in urma prezentarii mele si a partii implicate in accident, la Biroul Accidente, agentul constatator a concluzionat ca sunt vinovat de producerea accidentului ca nu aveam RCA si ITP (inspectie tehnica periodica) valabil. M-a incadrat la nepastrararea distantei regulamentare. Lucru total neadevarat. Declaratia mea a fost realizata de catre agentul constatator, si scrisa de mine. Pentru ca nu evidentia ce s-a intamplat in realitatea nu am vrut sa o semnez. In urma presiunilor exercitatea asupra mea de catre agent si partea implicata, intrun final am semnat declaratia si procesul verbal. Va informez ca pe parcursul cat am stat la Biroul Accidente, sotul partii implicate in accident, a asistat si a supus agentul constatator la presiuni( ii dicta si ce sa scrie in avizul de reparatii). In urma semnarii procesului verbal, am fost obligat la plata unei amenzi pt producerea accidentului si pt ca am circulat cu un autovehiculul fara RCA, pe care am achitato in 48 de ore. si mi s-au retinut placutele de inmatriculare si talonul pentru ca nu aveam RCA si ITP valabil.
partea implicata in accident,avea asigurare CASCO
acum 3 zile am primit prin posta o somatie de plata din partea Groupama. ma obliga la plata sumei de 2456.29 reprezentand c/v reparatilor. si dobanda aferenta sumei. in caz ca nu voi achita, ma vor actiona in judecata. nu inteleg de ce suma e asa mare, de ce sunt obligat sa platesc si dobanda aferenta sumei.
Va rog! Un sfat
Multumesc!
Valoarea reparatiilor poate fi verificata, pe baza devizului, in comparatie cu nota de constatare.Daca aceasta a fost "umflata" asa cum insinuati, (la insistentele dictate ale sotului) si nu ati contestat p.v. intocmit de politist, nu aveti sanse de a mai diminua din operatiile/piesele specificate in autorizatia de reparatie.
Cat priveste aspectul dobanzilor, acestea pot fi solicitate daca ati fost somat/avertizat/instiintat (cu probe in scris) asupra datoriei efective de plata, de catre asigurator/pagubit in vreun fel, calculate incepand de la data propusa/indicata prin instiintare.
Ar fi trebuit sa contestati procesul verbal emis de politia rutiera acum doi ani, pentru a nu vi se retine vinovatia in producerea accidentului.
Acum e tarziu pentru o astfel de actiune.
Cat priveste asiguratorul CASCO al celuilalt sofer, dupa plata despagubirii are dreptul legal, ( art.22 din L.136/1995) sa se indrepte cu regres impotriva dvs. in vederea recuperarii pagubei.
Cuantumul sumei se poate contesta si in instanta, insa intodeauna firma de asigurari are documente in baza carora isi intemeiaza plata ( dosarul de dauna intocmit acum 2 ani, unde probabil exista un deviz de reparatie, factura de plata, OP-ul prin care dovedeste ca a platit despagubirea, constatarea pagubelor la masina avariata, etc.), astel incat va fi destul de dificil sa aratati ca se putea plati o suma inferioara celei achitate.
Asiguratorul poate pretinde dobanda legala.Aceasta se calculeaza de la data la care a achitat contravaloarea prejudiciului.
Cred ca ati fi avantajat daca nu se ajunge in instanta.Poate este de acord sa platiti in rate si,cine stie,poate uita si de dobanda.
In conditiile in care nu rezulta ca vinovatul a fost atentionat/notificat de asigurator/pagubit privind datoria certa, gasesc inaplicabila pretentia de penalitati sub forma de dobanda.Dosarul putea sa mai stea in asteptare inca un an, nu?
Inclin sa cred ca asiguratorul nu a stat in espectativa atata timp.Exista ori o chemare in judecata cu pronuntare/solutie definitiva in favoarea asiguratorului, ori o somatie cu confirmare de primire (daca nu chiar mai multe reveniri) pe baza careia s-a formulat aceasta pretentie.Raspunsul corect il poate da numai initiatorul.
Eu astept:hm:
Asigurator strain
Danvero
Buna ziua , Am avut un accident usor soldat doar cu pagube materiale , am incheiat amiabila , vinovatul si-a recunoscut vina , firma de asigurari a celui ... (vezi toată discuția)