avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare renuntare drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare renuntare drept de mostenire

Am o problema mai complicata, si va rog mult daca puteti sa ma ajutati...

In 10/05/07 s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru mostenirea unei suprafete de pamant (validat de Comisia Judeteana), urmand sa se elibereze titlul de proprietate si punerea in posesie. In familie sunt un mostenitor direct (fiu) = X si 5 fii de mostenitori directi (nepoti din 2 fii decedati), din care un nepot Y.

In data de 17/05/2007, prin decaratie autentificata, mostenitorul X a renuntat la orice pretentie cu privire la suprafata de teren validat si a mentionat ca isi va mentine pozitia adoptata si cand se va face dezbaterea succesiunii prin emiterea certificatului de mostenitor. (nu se mentioneaza parte de padure).

In aceeasi data, 17/05/2007, s-a impartit toata partea mostenitorului X intre ceilalti 5 mostenitori - toata partea fiindu-i alocata doar mostenitorului Y.

Tot in data de 17/05/2007, o intelegere a fost scrisa de mana (de nepotul Y), in prezenta a 2 martori, in care a notat ca-i datoreaza 17kRON pentru cesiunea partii sale (a mostenitorului X) din terenul in cauza, mostenirea bunicii sale si pentru donatia partii sale din padurea Z.

Tot in data de 17/05/2007, o alta declaratie a fost scrisa de mana (de nepotul Y, in numele lui X), in care a scris ca a incasat suma de 30 kRON, reprezentand avans pentru cesiunea partii sale. Dupa partea cu semnatura, a mai fost adaugat tot de catre nepotul Y, 'si a padurii Z'.

In data de 23/05/2007, prin decaratie autentificata, mostenitorul X a revocat in intregime acordul din data de 17/05/2007 si a notat 'inteleg sa-mi dobabdesc dreptul de proprietate in limitele de mostenitor'.

Nepotul Y a inceput proces impotriva paratului X: 'Prin declaratia din data de 17/05/2007, paratul si-a exprimat in mod ferm renuntarea cu titru gratuit la care nu se mai poate reveni, ori prin declaratie am acceptat succesiunea si partajarea, urmand sa constatati ca declaratia din 23/05/2007 este lipsita de obiect. Instrainarea facuta de parat catre subsemnat este valabila urmand ca instanta sa pronunte o hotarare sa tina loc de contract de vanzare-cumparare. Renuntarea s-a facut in schimbul achitarii unei sume de bani, din care am achitat chiar o parte. Solicitarea aceasta s-a facut ca urmare a refuzului paratului de a se prezinta la notar'.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1) este valabila declaratia de revocare din data de 23/05/2007?

2) ce pasi sunt recomandati a fi urmati mai departe pentru castigarea cazului de mostenitorul X? tinand cont de urmatoarele:

a) mostenitorului X i-au fost furizate informatii incomplete / incorecte de catre Y. Mostenitorul X a fost indus in eroare cu privire la etapa repunerii pamantului in posesie si la valoare reala a acestuia.

b) mostenitorul X are anumite probleme de sanatate si se afla intr-o etapa intensiva a unui tratament cu medicamente foarte puternice care ii afecteaza vederea (din acest motiv fiind incapabil sa citeasca documentele si bazandu-se pe informatiile furnizate de mostenitorul Y).

c) De asemenea, declaratiile scrise de mana certifica ca mostenitorul X nu era in stare fizica sa scrie (fiind scrise de Y) iar adaugari au fost facute documentului de catre Y fara stiinta lui X (chiar in partea de jos a paginii, dupa semnatura).

Nota: Boala este diagnosticata din 2005, in Franta (Paris) iar tratamentul este de aseamenea inceput in 2005 (in etape mai intensive si mai putin intensive, depinzand de intensitatea durerii). Aceasta boala nu are posibilitate de vindecare, doar de diminuaree a durerii prin aceste pastile.

d) alt facor ce certifica pacaleala din partea lui Y este faptul ca suma de bani furnizata (avansul) lui X reprezinta 0,5% din valoare estimata a partii lui X din teren (fara padure) iar suma totala promisa in acea declaratie scrisa de mana reprezinta doar 3.3 % din valoare estimata a partii lui X din teren (fara padure) .

e) cele 2 documente se contrazic - renuntare la mostenire cu titru oneros si suma infima de bani primita ca fiind apoi revendicata ca act de vanzare-cumparare

3) este recomandat sa intenteze un proces de catre mostenitorul X impotriva mostenitorului Y pentru pacaleala?

4) ce sanse de castig de catre X estimati ca sunt?

Va multumesc respecuos pentru sfaturile mult asteptate si pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:20, 29 Noiembrie 2007
proces da este recomandat pentru inducere in eroare si vicierea consimtamantului ceea ce va duce la anularea actelor semnate prin viciere.....e o problema destul de stufoasa.....dar asa la prima vedere....orice cu dovezile de rigoare poate fi castigat ...asa ca....vorbiti cu un av si incepeti demersurile
va multumesc pt raspuns. suntem in leg cu un av care ne reprezinta in procesul intentat de nepot. Privitor la declaratia de revocare a acordului de renuntare la pretentii privitor mostenirea - este valabila?

am mai cautat pe Forum, si am gasit urmatoarele:
1) Pentru a reusi sa se perfecteze un act de vanzare-cumparare, proprietatea nu trebuie sa faca parte dintr-o masa succesorala nepartajata, trebuie sa aiba dosar cadastral si sa fie inscrisa in cartea funciara fara ipoteci si cu toate impozitele achitate la zi.
2) Act de renuntare a mostenirii nu se poate inainte de deschiderea succesiunii.

Cum respectivul pamant nu a fost pus inca in posesie si nu s-a facut succesiunea, pot reprezenta dovezi pentru anularea actelor semnate?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2007
christinne2000, utilizator
Citat din alte discutii de pe forum:

1)
Draga cristin, nu inteleg, avocatul nu v-a explicat implicatiile?
Nu este asa de simplu cum ai spus tu. Nu cred ca un punct de vedere realist, pe care sa te poti baza, poate fi dat fara a fi vazute actele. Oricum, in legatura cu ce ai spus tu, nu se inteleg anumite lucruri, printre care: renuntarea a fost gratuita pana la urma?
Apoi, o proprietate se poate vinde cum ai spus, dar de unde stim noi ca aici nu s-au vandut drepturi succesorale? Succesiunea se dechide prin moarte si nu e acelasi lucru cu dezbaterea ei.
Este lung, greu si costisitor un astfel de proces. Implica anulari de acte, discutii pe vicii de consimtamant, trebuie vazuta diligenta cu care a actionat cel care a renuntat... Daca imi spune sora mea ca averea mamei decedate e mica, nu inseamna ca eu trebuie sa o cred, am datoria sa fac propriile cercetari. Iar daca am incredere, am pe barba mea si nu pe a ei. Doar daca eram impiedicata sa aflu eu alte date...
Se poate incerca dol, se poate incerca eroare grava... trebuie vazute detaliile. Oricum, un avocat care sa desfasoare o asistenta juridica atat de complexa e destul de scump.
Renuntarea a fost facuta cu titru gratuit in documentul initial, urmata de plata unei sume de bani (avans) in fata a 2 martori. Acea suma a fost restituita, ulterior, cand s-a facut documentul de anulare (de asemenea existand numai un document de mana).

Proprietatea este pe cale de a fi restituita familiei, fiind confiscata cu mult timp in urma.
Ce inseamna mai exact vinderea drepturilor succesorale? Se poate face si cu titru gratuit?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Anulare certificat de mostenitor lolo0112 lolo0112 in anul 1990 X renunta la mostenire in favoarea fratelui sau Y, sub conditia ca Y sa transmita la moartea sa intreaga masa succesorala catre fiul sau, nepotul ... (vezi toată discuția)
Renuntare succesiune cu declaratie! marii_48 marii_48 Buna seara Am urmatoarea problema: Am o sentinta judecatoreasca definitiva prin care comisia locala e obligata sa ne puna in posesia terenului ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu cedare nikitta_1972 nikitta_1972 In urma decesului tatalui meu (in 1999) eu si cei doi frati ai mei nu am facut succesiunea. Mama traieste. Unul din frati cere deschiderea ... (vezi toată discuția)