lucrez cu contract de munca in mediul privat din iunie 2006. In octombrie 2009 am fost pensionata medical cu gr. 3, dar am lucrat in continuare la acelasi angajator cu jumatate de norma. Acum datorita unei situatii independente de mine, angajatorul vrea sa inchida total sau pentru o perioada firma si ne cere mie si colegei mele sa facem o cerere "pentru inchiderea cartii de munca". Cred ca aceasta se poate numi de fapt, demisie, dar nu vrea s-o numeasca asa ca sa nu ne dam seama ce ne cere de fapt. De mentionat e faptul ca si colega mea este tot pensionara, gr.3.
Va rog sa ma lamuriti daca puteti cu urmatoarele:
1) as avea dreptul sa primesc ajutor de somaj sau nu, daca sunt pensionara ?
2) acea cerere solicitata de patron, e ceea ce banuiesc eu, si daca da, nu mi-ar putea cauza probleme in situatia ca as gasi alt loc de munca ?
3) de ce ne cere acea cerere, nu ne poate concedia pur si simplu, ce are de castigat ?
1. pensionarii, care au contract de munca, nu cotizeaza la somaj deci nu vor beneficia de indemnizatie.
2. daca incetati contractul cu acordul partilor sau demisionati nu va cauzeaza probleme la angajarea intr-un alt loc de munca (avantajos ar fi acordul partilor art. 55 (b) din Codul Muncii)
3. va cere acea cerere pentru a nu se mai complica cu intocmirea de acte in vederea desfintarii posturilor.
In concluzie puteti inceta contractul cum doriti, oricum nu beneficiati de somaj, dar avantajos pentru dumneavoastra ar fi sa va concedieze astfel ca veti beneficia de un preaviz de 20 de zile lucratoare plus un salar compensatoriu....
Lamurire
kido93
Salutre.
Patronul firmei la care lucrez m-a pus sa-mi depun preaviz de 20 de zile pentru ca inchide firma.Pot intra in somaj? (vezi toată discuția)