avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral

Buna ziua,

As dori sa ma ajutati in legatura cu urmatoarea situatie:

Doresc sa cumpar un teren asupra caruia trebuie sa se dezbata succesiunea, insa unul din mostenitori este reprezentat de o alta persoana pe baza unei procuri valabile doar pt succesiune si alte tranzactii cu mostenitorii.
Am citit despre o procedura prin care notarul la sf succesiunii poate face un partaj, prin care terenul sa ramana unui singur mostenitor iar restul sa primeasca de la acesta din urma o plata in compensare.

As dori sa stiu daca exista aceasta posibilitate

Va multumesc anticipat
Cu ocazia dezbaterii succesorale, notarul nu poate decat sa constate averea succesorala, calitatea de mostenitori legali sau testamentari a partilor care se prezinta la dezbatere si cota parte ce le revine acestora.
Dupa dezbatere, mostenitorii pot incheia la notar un partaj voluntar prin care unul dintre ei poate lua intreg imobilul in schimbul unei despagubiri acordate celorlalti.
Este posibila si varianta ca partile, anterior dezbaterii, sa se inteleaga cu privire la cine preia intreg imobilul, sa se plateasca o sulta celorlalti si, la dezbaterea succesiunii, doar unul sa accepte succesiunea, iar ceilalti sa renunte la mostenire in mod expres. In aceasta situatie, nu mai este necesara incheierea unui partaj voluntar, dar este foarte posibil ca aceasta intelegere sa nu fie respectata fie de catre mostenitorii care au primit sulta stabilita de comun acord (verbal) anterior si nu renunta la succesiune, fie de catre cel care a acceptat singur succesiunea si nu mai plateste sulta celorlalti, dupa dezbaterea succesiunii.
Eu recomand actele scrise chiar daca cheltuiala este mai mare, dar exista siguranta respectarii obligatiilor de catre fiecare. ;)
Va multumesc pt raspuns...as vrea sa stiu in cazul in care 3 mostenitori sunt minori care sunt conditiile in acest caz de realizare a partajului voluntar?
exista aceasta posibilitate daca mostenitorii se inteleg
Copiii minori accepta succesiunea sub beneficiu de inventar.
Cata vreme exista buna invoiala intre comostenitori, un act de partaj conventional poate fi incheiat.

In lipsa acestei intelegeri, competenta in vederea impartelii bunurilor ce compun masa succesorala e judecatoria in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului.
Nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune, asa incat, unul dintre erezi isi poate manifesta vointa de a dobandi bunurile autorului sau, in mod exclusiv , oricand, sesizand instanta de judecata.

Taxa judiciara de timbru este de 3%, raporata la valoarea masei partajabile.
Ultima modificare: Luni, 28 Iunie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire? WisdomLove WisdomLove Buna ziua, Am mostenit de la tatal meu 1/3 din casa parinteasca (a bunicilor). Mai sunt 2 propietari pe aceasta casa, respectiv fratele si sora tatalui meu, ... (vezi toată discuția)
Acceptarea si renuntarea la mostenire seneca399 seneca399 Dupa ultimul autor au ramas trei copii(inca in viata) care solicita deschiderea succesiunii.Doi dintre ei ar vrea sa renunte la dreptul lor din casa si teren ... (vezi toată discuția)
Act donație Dorina 1980 Dorina 1980 Bună seara, În anul 1996 am căutat sa cumpărăm un teren. Menționez ca eram căsătorită. După mai multe încercări am găsit un binevoitor și i-a ... (vezi toată discuția)