avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct

in 1997 parintii mei au fost de acord sa incheie cu mine un contract de vanzare-cumparare a apartamentului lor, insa cu clauza de uzufruct, fara alte obligatii.

daca ei, care ambii traiesc inca, ar dori sa vanda apartamentul altcuiva, adica sa anuleze acel contract, pot face asta fara acordul meu?
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 14:45, 4 Iulie 2007
Cine este uzufructuarul , dvs. sau parintii?
Dreptul de uzufruct reprezinta dreptul pe care il are o persoana, numita uzufructuar, de a stapani bunul si de a-i culege fructele (chirii, dobanzi, arenzi), dar nu si de a dispune de acel bun. Uzufructuarul are dreptul de se a folosi de bun.
Proprietarul bunului denumit nud proprietar este cel care va avea doar dreptul de dispozitie, putand sa instraineze prin prin vanzare-cumparare, donatie sau sa graveze bunul cu garantii sau ipoteci.
--------------------------------------------
Din ce am citit eu, am inteles ca apartamentul fiind " al lor " deci e clar care sunt partile.

Uzufructul este un drept temporar care inceteaza la data stabilita de parti sau in lipsa unui termen la moartea uzufructuarului.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
fireste ca apartamentul este al lor, si ca ei sunt uzufructarii.

contractul a fost incheiat acum 10 ani, si probabil ca pe atunci trebuia stipulat clar data incetarii acestui uzufruct - asa ca scrie ca ei detin acest drept pana la moarte.

In schimb nu s-a facut nicio lista a bunurilor din apartament si in acel contract nu scrie nimic de bunuri. In acest caz mie imi revin numai peretii, dupa moartea parintilor mei. Ar putea vreun mostenitor - am un frate, dat disparut din 1992, dar care are copiii - sa aiba pretentii asupra bunurilor, in acest caz? Dar daca o parte a lor sunt trecute pe numele meu?
fireste ca apartamentul este al lor, si ca ei sunt uzufructarii.

contractul a fost incheiat acum 10 ani, si probabil ca pe atunci trebuia stipulat clar data incetarii acestui uzufruct - asa ca scrie ca ei detin acest drept pana la moarte.

In schimb nu s-a facut nicio lista a bunurilor din apartament si in acel contract nu scrie nimic de bunuri. In acest caz mie imi revin numai peretii, dupa moartea parintilor mei. Ar putea vreun mostenitor - am un frate, dat disparut din 1992, dar care are copiii - sa aiba pretentii asupra bunurilor, in acest caz? Dar daca o parte a lor sunt trecute pe numele meu?
Propietar pe apartament esti tu.
Bunurile mobile, dupa moartea parintilor se vor imparti in intre tine - 1/2 - si mostenitorii celuilalt frate care vor lua celalalta jumatate din bunurile mobile.
Parintii tai nu mai pot vinde (valabil) apartamentul.
Ei pot solicita anularea, rezolutiunea, etc.,... (au acest drept), dar asta nu inseamna ca li se va si admite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara soțul meu are un apartament cu proprietari parintii ... Gascazurlii Gascazurlii Buna seara Soțul meu are un apartament cu propietari parintii lui iar el fiind uzufruct viager mentionez ca el mai are 4 frații iar 2 dintre ei sunt in ... (vezi toată discuția)
Atacarea unui act de vanzare-cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, eu cu prietena mea (necasatoriti) am incheiat un contract de vz-cu uzufruct cu parintii ei pe casa care o detin acestia. Ne-am interesat si se pare ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager anulat Cristian Baciu Cristian Baciu acum 7 ani am cumparat un apartament cu ajutorul parintilor si a socrilor, mi-au dat o parte din bani.ei mi-au pus conditia cu uzufruct viager.acum eu vreau sa ... (vezi toată discuția)