avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inlocuirea postului dupa incetarea concediului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inlocuirea postului dupa incetarea concediului de crestere copil pana la 2ani

Buna ziua!
Pe 01.07.2010 trebuie sa incep munca si am vorbit cu colegii de la personal si mi-au zis ca e posibil sa ma intorc pe alt post.
Firma este S.A. si lucram in contabilitate de 4ani.
Au angajat alta doamna pe locul meu,dar si o noua secretara.
Stiam ca persoana care ma inlocuieste ar trebuie sa fie pe per determ.
Din cate am inteles de la colegi doar secretarei ii expira contractu pe 30.06.2010 si celei carei imi ocupa postul ,nu.
I-am intrebat dak e posibil sa nu ma mai intorc in contabilitate si sa ocup postul acela de secretara si au zis ca nu stiu inca,ma vor suna sa imi zica zilele astea...in fct de ce vor stabili directorul general si dir economic.
Au voie sa ma oblige sa ocup un post care nu era al meu?
Ce trebuie sa fac?Cum e legea?

As vrea cateva raspunsuri,pt dilema mea!
O zi buna!
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: soficu cristina , utilizator 16:59, 28 Iunie 2010
Buna ziua.

Angajatorul nu are voie sa va oblige sa ocupati alt post, ci doar sa va ofere un alt post, in situatia in care postul dvs. nu mai exista ca urmare a desfiintarii, la data incetarii CCC.
In situatia in care postul dvs este desfiintat si vi se ofera un alt post care nu va avantajeaza, puteti discuta cu angajatorul, sa va concedieze, astfel beneficiind de ajutor de somaj.
Codul Muncii prevede urmatoarele:
"Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa." (O.U.G. nr. 55/2006).
Art. 67. - Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil."

Av. Emilia Ene
Multumesc mult pt raspunsul prompt!

eu n-as vrea sa fiu obligata sa ocup alt post,ba mai mult...as vrea sa ma intorc pe postul meu de drept si anume,contabila....eventual,sa fim 3 persoane in contabilitate,cum a fost odata,la inceput firma...dar nu sa o pastreze pe doamna pe postul meu si eu sa nu "mai am loc" si eventual sa ajung la secretariat....
oricum,ms mult pt enuntarea articolelor..am sa le notez;)
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Totodata, trebuie sa va ganditi si la situatia economica a societatii, daca-si mai permite sa aiba trei posturi la contabilitate.Este simplu sa ne gandim doar la noi si la ce vrem noi fara sa ne uitam in jur si la greutatile cu care se confrunta societatea.Sa ziceti multumesc daca o sa aveti si postul de secretara.In curand o sa plangeti si dupa asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare funcție și salar Nyko05 Nyko05 Poate sa schimbe angajatorul funcția și salariul la întoarcerea din concediu creșterea copil? Înainte sa întru în concediu aveam funcția de secretara ... (vezi toată discuția)
Revenirea la serviciu din concediul de maternitate sofro79 sofro79 La serviciu o colega intampina urmatoarea problema: s-a intors din concediu de maternitate, iar pe postul ei a fost angajat, de la suspendarea contractului ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la lucru dupa concediul de maternitate Edith Tamas Edith Tamas Buna ziua. Ma numesc Edith T. si sunt din Cluj-Napoca. Sunt angajata la o firma de distributie din Floresti jud. Cluj. Momentan sunt in concediu de maternitate ... (vezi toată discuția)