avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca la negru

Buna ziua,
Lucrez la o firma in baza unui CIM in care sun trecut cu o fractiune de norma de 2 ore/zi. In fapt, eu lucrez 4 ore/zi. Care ar fi sansele ca aceasta diferenta de 2 ore sa fie munca la negru si cum pot dovedi eu acest lucru? Pot obtine o evidenta a orelor lurate de la ITM?
De asemenea, mentionez ca nu primesc nici fluturas de salariu.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters146877 , utilizator 19:03, 28 Iunie 2010
O evidenta a orelor lucrate puteti obtine din fisa de pontaj/condica; tot astfel puteti si dovedi ca lucrati 4 ore in loc de 2.
Daca nu primiti fluturasul ar trebui, macar, sa semnati statul de plata.
Evidenta numarului de ore lucrate o face angajatorul si nu ITM-ul ...potrivit art.116 C.mun., angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

Daca lucrati mai multe ore decat este prevazut in c.i.m., atunci puteti sesiza ITM-ul.
Multumesc pentru raspunsuri.
In CIM se stipuleaza ca nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora. Astfel ma intreb ce regim au aceste 2 ore lucrate in plus?

Este posibil ca firma sa imi plateasca impozitul si contibutii doar pe norma trecuta in CIM?
Multe lucruri sunt posibile......din pacate! Vedeti ce scrie in contractul de munca vs cati bani primiti. Daca totul este asa cum scrie, inseamna ca va primiti retributia corect, asa cum a fost discutat drept pentru care nu este cazul sa stati peste program.
sempiten a scris:

Multumesc pentru raspunsuri.
In CIM se stipuleaza ca nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora. Astfel ma intreb ce regim au aceste 2 ore lucrate in plus?

Este posibil ca firma sa imi plateasca impozitul si contibutii doar pe norma trecuta in CIM?

Acele 2 ore lucrate in plus nu au niciun regim , intrucat legea va interzice efectuarea de ore suplimentare ... acestea pot fi efectuate in anumite conditii, si anume : in caz de forta majora, pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.

Alte discuții în legătură

Proba impotriva angajatorului ina_enache ina_enache Recent am aflat ca in ultimele luni am lucrat la negru, angajatorul nedorind sa-mi elibereze fise fiscale, adeverinte si alte documente folosind diferite ... (vezi toată discuția)
Demisie preaviz - cim cu 3 ore Sammael Sammael In iulie am inceput sa fac voluntariat la o firma de contabilitate pt a invata si a avea o sansa de a fi economist. Dupa 4 luni am fost anagajata la aceeasi ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca si plata salariului alphinista alphinista am lucrat la o firma din bucuresti destul de renumita insa pe afara vopsit gardul inauntru leopardul.pe contractul de munca aveam salariul de 720ron in mana ... (vezi toată discuția)