avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Disponibilizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Disponibilizare

Buna seara ,
As dorii daca se poate sa mi raspundeti la niste intrebari.Firma la care lucrez face parte dintr-o companie internationala cu foarte multe filiale in toata europa .In romania au fost 3 firme din care 2 au fost inchise.O parte din angajati au fost bagati in somaj , o parte au primit o anumita suma de bani dar au fost obligati sa semneze demisiile .Acum se inchide si firma la care lucrez eu si vreau sa stiu la ce sa ma astept. Intrebarile mele sunt :
1 se poate ca angajatorul sa nu plateasca taxele pt somaj si din cauza asta sa insiste ca angajatul sa isi scrie demisia?
2 pot sa fac ceva daca angajatorul hotaraste sa imi plateasca un singur salariu compensator ?( am lucrat 3 ani la una din primele firme care s-a inchis dupa care am fost "rugata"sa mi dau demisia si sa semnez contract cu firma la care lucrez acum , prin urmare la aceasta firma am 3 luni pe cartea de munca)
3 se poate sa fiu concediata fara sa mi se dea somaj si sa mi se inchida cartea de munca cu litera i sau ceva asemanator , doar pentru ca mi am cerut drepturile ?
Cel mai recent răspuns: lorelayold76 , utilizator 14:31, 29 Iunie 2010
Buna seara,
- nu semnati demisia sub nici o forma
- art. 32 din OU 98/1999 prevede in mod expres masura de protectie cat si metoda repararii prejudiciului adus angajatului, infrat prin decizia concedierii colective ce nu tine de persoana angajatului. in baza acestui articol puteti solicita plata compensatiilor banesti, care de regula consta in mult mai mult decat un salariu conform contractului de munca, se acorda in functie de vechimea in munca la acea firma.
- in cazul dumneavoastra aveti dreptul la 6 salarii
Ultima modificare: Luni, 28 Iunie 2010
ContSters112731, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsuri . Mi-ati spus ca am dreptul la 6 salarii compensatorii , dar am totusi o nelamurire .Beneficiez de aceste salarii si in conditiile in care am o vechime de 3 luni la noua firma ?
-daca ati lucrat 12 luni in ultimele 24 de luni (chiar si cu intrerupere) beneficiati de indemnizatia de somaj, deci nu va dati demisia
- nu stiu ce contract colectiv de munca aveti la firma, dar daca in el nu se specifica plata compensatorie, aveti dreptul la un salar compensatoriu conform Contractului colectiv la nivel national, care este obligatoriu.
-daca nu a platit ultimele luni cotizatiile, rugati la departamentul resurse umane (sau cine se ocupa de acte) sa va treaca in adeverinta pt somaj lunile cotizate, asta inseamna ca va poate trece, de exemplu, cele 12 luni ale anului 2009. Deoarece ati lucrat la filialele aceleasi firmebdepartamentul ru are acces la dosarul de personal al dumneavoastra intocmit acum 3 ani si va poate intocmi adeverinta de somaj.

Multa bafta.
Ultima modificare: Luni, 28 Iunie 2010
lorelayold76, utilizator
Multumesc frumos pentru raspunsuri .As mai avea o intrebare ..
Cum pot sa aflu ce scrie in contractul colectiv de munca ?
Revin cu precizarea ca acum 3 ani cand am semnat contract cu prima firma, este posibil sa fi semnat la un moment dat o hartie in care declaram ca am citit contractul colectiv de munca si ca sunt de acord . Dar acum la firma la care lucrez de 3 luni nu am primit nici un contract colectiv .
Multumesc .

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii cf oug 98/99 silone silone Buna tuturor, in cazul in care societatea la care lucrez va face concediere colectiva, suntem obligati sa aplicam prevederile OUG 98/99, art 32 cu privire ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator alphinista alphinista salariul compensator se acorda dupa un anumit nr de luni lucrate intr-o firma iar daca da dupa cate luni?LA MULTI ANI TUTUROR UN AN NOU BUN VA DORESC si ... (vezi toată discuția)
Primim somaj daca firma nu are 1 an de activitate? katiushca katiushca Am fost anuntata ca se fac restructurari si sunt si eu pe lista de concedieri, o sa mi se dea preaviz de 20 zile lucratoare mentionat in contract in zilele ... (vezi toată discuția)