avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Copil beneficiar de pensie de urmas care realizeaza si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Copil beneficiar de pensie de urmas care realizeaza si venituri dar nu anunta casa de pensii - un caz rar?

Buna ziua!
Sa presupunem ca o persoana beneficiaza de pensie de urmaș fiind student și la un moment dat se angajeaza dar nu renunta la pensia de urmaș neanuntand ca s-a angajat. Este angajat in conditii legale cu contract de munca inregistrat la ITM și nu la negru! Cum pot verifica cei de la pensii aceste cazuri mai rare??Ce sanctiuni risca aceasta persoana??
O zi faină tuturor!
Cel mai recent răspuns: irinukauka , utilizator 18:53, 30 Iunie 2010
risca sa restituie intergal pensia primita de la data cand sa angajat
Buna ziua,

Aceste "cazuri mai rare" de fraudare a legii, pot fi descoperite foarte usor de cei de la pensii, astfel:
- fiecare angajator are obligatia de a depune lunar la casa de pensii, declaratiile nominale, privind evidenta asiguratilor=angajatilor.
- printr-o simpla verificare a cnp-ului, casa de pensii, constata ca respectiva persoana beneficiaza atat de o categorie de pensie, cat si ca este asigurat in temeiul unui contract de munca.

Privitor la "sanctiune", asa cum a spus si domnul avocat, va fi obligat la restituirea sumelor reprezentand drepturi de pensie incasate necuvenit, de la data la care a beneficiat de un contract individual de munca.
DA!!!
DACA AR VERIFICA CASA!
DAR OARE VERIFICA??????
Va garantez, ca in aceasta perioada se fac verificari.

Aceasta persoana ar putea "scapa", in situatia in care angajatorul nu-si respecta obligatiile legale de a depune declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor.

Dar....dreptul casei de pensii de a recupera sumele se prescrie in 3 ani, cine stie...

Simt, oare la dumneavoastra, ca aveti ceva de spus?
Puteti face o sesizare la casa teritoriala de pensii, daca "stiti ceva", sau...asteptati, sa vedeti cat de vigilenti sunt cei de la pensii.:stunned:
Ultima modificare: Marți, 29 Iunie 2010
florisiris, utilizator
Goguvoinicu a scris:
DAR OARE VERIFICA??????

Verifica, si beneficiarii de pensie de urmas cu decizii de debit nu sunt deloc putini. E drept, casele de pensii se misca mai greu, cam ca ardelenii, dar pana la urma trimit si deciziile de debit si somatiile.

Ultima modificare: Marți, 29 Iunie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensie incasata necuvenit georgeboboi georgeboboi Buna ziua, Am primit de la Casa De Pensii o somatie pt a platii inapoi o suma reprezentand pensie de urmas incasat necuvenit pe perioada august-decembrie ... (vezi toată discuția)
Restituire bani casa de pensii daniel1948 daniel1948 Buna ziua Tatal meu a decedat in 2010 si conform legii mama mea a beneficat de pensie de urmas sase luni ,iar eu student fiind pana la terminarea ... (vezi toată discuția)
Returnare pensie urmas(drepturi necuvenite) miriamcj miriamcj Buna ziua -am fost beneficiara unei pensii de urmas incepand cu anul 2003; -in 16 iulie 2007 m-am angajat cu contract de munca. Veniturile realizate impuneau ... (vezi toată discuția)