avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... ARE VOIE O FIRMA DE LEASING SA ANULEZE POLITA DE ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

ARE VOIE O FIRMA DE LEASING SA ANULEZE POLITA DE ASIGURARE?

Va salut. Am o problema destul de delicata, as aprecia daca as primi un raspuns din punct de vedere legal. Are voie o firma de leasing sa anuleze polita casco de asigurare a masinii fara sa te instiinteze?doar ca nu am platit la timp 2-3 rate?Din cate stiu eu daca exista un contract de leasing sa zicem pe 4 ani semnat, firma de leasing e obligata sa asigure asigurarea casco timp de 4 ani cat e specificat in contract, chiar daca nu platesti la timp sa zicem 1-2 rate. E corect ce spun? Recent am avut o paguba totala la un autoturism achizitionat prin o firma de leasing, iar cu 2 luni inainte de dauna eram achitat tot la zi asigurare + rate. Dar e o problema. Firma de leasing nu a reactivat clauza de asigurare casco desi eu achitasem totul la zi, si in momentul producerii daunei eram restant 2 luni, si am constatat ca de fapt pe acest an eu nu aveam polita casco activa, nici macar nu am fost instiintat ca s-a anulat din nu stiu ce motiv. Ce pot sa fac in situatia de fata? Cei de la leasing spun ca culpa e comuna, eu ca nu am platit rata la timp, si ei ca au intarziat cateva luni cu reinnoirea politei de asigurare. Cine are dreptate in aceasta situatie ? Astept un raspuns va rog de la cine poate sa ma ajute.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 12:52, 30 Iunie 2010
Nu stiu ce prevede contractul dv. cu privire la polita CASCO dar deocamdata masina nu este a dv. ci a firmei de leasing.Asa ca nu vad de ce ar fi culpa comuna. Rezolvarea trebuie sa se faca pe cale amiabila intre dv si firma de leasing. Apelati la sfaturile si ajutorul unui avocat.Vina dv consta in faptul ca atunci cand ati vazut ca nu vi se mai trimite polita de asigurare CASCO reinnoita trebuia sa sesizati imediat firma. Eu in locul dv. le-as preda masina si mi-as vedea de treaba. Datorati firmei de leasing doar ratele restante. Acest sfat este sub rezerva ca nu stiu ce scrie in contractul dv cu firma de leasing.
Functie de prevederile contractuale privind asigurarea masinii, se poate analiza situatia.De regula, polita este facuta/platita de proprietar iar primele se platesc de proprietar si se refactureaza utilizatorului.In aceasta situatie, utilizatorul daca nu plateste la un moment dat prima, nu poate fi responsabil decat pentru un debit restant fata de proprietar.Ar putea exista si situatia in care utilizatorul este obligat (prin contract) sa incheie polita CASCO in calitate de utilizator, pe numele soc. de leasing, astfel platind ratele de prima direct la asigurator.Doar in acest caz , daca survine un accident in perioada de suspendare a politei(pentru neplata rate scadente) utilizatorul este responsabil pentru toata dauna fata de proprietar.
Personal nu gasesc logica/posibila o situatie de incadrare in "culpa comuna" :thumbdown:
N.B. Daca se ia intrebarea stricta, fara detalii, raspunsul este NU.
Numai asiguratorul are acest drept, conform conditiilor, din oficiu la anumite incalcari ale obligatiilor asiguratului sau la cererea de reziliere formulata de acesta.In ambele cazuri asiguratorul anunta in scris asiguratul ,data de la care polita este reziliata/anulata sau suspendata in termenul de gratie prevazut pentru achitarea ratei restante.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iunie 2010
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligat sa platesc???? sherezhada88e sherezhada88e Buna ziua, am si eu o intrebare, in cazul unei masini furate daca nu s-a mai platit leasingul la ea de cand a fost furata (mai 2009) pana in prezent si nu sa ... (vezi toată discuția)
Polita casco bcr elena_aldea05 elena_aldea05 Buna ziua. eu am urmatoarea problema am o masina luata in leasing pe care am casco , problema mea este ca eu bine mersi primeam fact pe prima de leasing lunar ... (vezi toată discuția)
Penalizari polita casco - leasing nicmar82 nicmar82 Am primit o factura de penalitati la polita casco in valoare de 2000 lei pentru ca nu am mai platit polita casco. Factura de penalitati a fost emisa dupa 1 an ... (vezi toată discuția)