Vecinul de linga casa mea are salcimi inalti pe toata lungimea gardului despartitor la o distanta mai mica de 2 metri de acesta.Ramurile pomilor stau deasupra terenului meu umbrindu-mi casa si gradina de legume.In nenumarate rinduri i-am atras atentia sa-si scoata acesti pomi tinind cont ca radacinile acestora imi distrug structura de rezistenta a casei mele.Imi raspunde mereu sa-l dau in judecata.As dori sa stiu daca pot sa-l chem direct la proces pentru scoaterea pomilor pe toata lungimea hotarului, fara a face in prealabil plingerea catre primarie,unde are relatii si e agreat de primar.A doua intrebare este urmatoarea:in caz ca voi cistiga acest proces,cheltuielile de judecata care banuiesc ca imi vor fi restituite includ si onorariile avocatului meu?Va multumesc
1. Codul civil prevede o distanta minima de 0,6 m la care trebuie sa se afle orice plantatii fata de gard. Totusi, distanta e mica si in plus, dreptul la actiune se prescrie in termen de 30 de ani de la data plantarii. Avand in vedere ca este vorba despre salcami inalti, parerea mea e ca acei 30 de ani au trecut de mult.
2. Aveti la dispozitie o actiune in baza raspunderii civile delictuale pentru prejudiciile cauzate de lucrurile aflate in paza juridica a vecinului. Aici se impune o mica nuantare in sensul temeiului acestei actiuni.
In cazul acestei actiuni, termenul de prescriptie este de 3 ani de la data cand ati cunoscut sau ar fi trebuit sa cunoasteti prejudiciul.
Legat de faptul ca acele crengi va umbresc gradina de legume, parerea mea e ca termenul de 3 ani a trecut si el de o buna bucata de vreme, deci nu mai puteti face nimic in aceasta directie.
Salvarea ar veni de la faptul ca radacinile afecteaza structura de rezistenta a casei. Daca intr-adevar este asa, angajati un expert care sa efectueze o expertiza de specialitate si sa stabileasca exact prejudiciul. Pentru aceasta varianta, termenul de 3 ani va incepe sa curga de la data in care luati la cunostinta concluziile expertizei. Parerea mea e ca acesta ar fi unicul temei pentru a-l actiona in judecata pe vecin si a-l obliga sa taie salcamii din apropierea constructiilor Dvs, cu conditia ca acei arbori sa fi afectat intr-adevar structura de rezistenta a casei.
Cheltuielile de judecata includ si onorariul avocatului, al expertului despre care vorbeam precum si orice alte cheltuieli ocazionate de litigiu (costurile deplasarilor de la domiciliul Dvs. la instanta de judecata etc.)
Sfatul meu e ca mai intai de toate sa luati legatura cu un avocat bun caruia sa-i explicati mai pe larg situatia si impreuna cu care sa stabiliti "planul de atac".
Credeam ca aceste articole din codul civil ma puteau ajuta:
Art. 607. Nu e iertat a sãdi arbori care cresc înalti decât în depãrtarea hotãrâtã de regulamentele particulare sau obiceiurile constante si recunoscute si în lipsã de regulamente si de obiceiuri, în depãrtare de doi metri, de la linia despãrtitoare a celor douã proprietãti pentru arborii înalti si de o jumãtate de metru pentru celelalte plantatii si garduri vii.
Art. 608. Vecinul poate cere ca arborii si gardurile vii pusi la o distantã mai micã sã se scoatã.
Acela pe a cãrui proprietate se întind crãcile arborilor vecinului poate sã îndatoreze a le tãia.
Dacã rãdãcinile se întind pe pãmântul sãu are drept a le tãia singur.
Art. 609. Arborii care se aflã în gardul comun sunt comuni ca si gardul si fiecare din ambii proprietari e în drept a cere sã-i taie.
Trebuie sa intelegeti ca orice actiune in justitie este supusa anumitor termene de prescriptie, dupa trecerea carora nu mai aveti posibilitatea de a-l actiona in judecata pe vecin.
Art. 607 la care va referiti, este o reglementare speciala in ceea ce priveste distanta dar se refera la aceeasi servitute legala despre care vorbeam la punctul 1 al mesajului anterior. Este supusa aceluiasi termen de 30 de ani (care, de fapt, este un termen achizitiv si nu extinctiv).
Ref. la art. 608, sunt 3 drepturi pe care le confera: obligarea la scoaterea arborilor, obligarea la taierea crengilor (care pot fi realizate numai pe calea actiunii in instanta iar dupa cum am spus deja aceasta este prescrisa) si dreptul Dvs. de a taia radacinile care se intind pe terenul Dvs. Dintre toate trei, numai ultima mai poate fi valorificata pentru ca nu este legata de o actiune in instanta.
Art. 609 se refera la aceeasi posibilitate de a-l actiona in instanta pe vecin si aceeasi problema a prescriptiei dreptului la actiune.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Ce sa fac?
alex11dan
am un teren de vreo 900mp, am plantat pomi fructiferi,unul din vecini are plantati niste salcami foarte inalti,chiar langa gard,am pb. cu pomii mei,in fiecare ... (vezi toată discuția)
Plantara unui nuc
flor78
Buna dimineata! Imi putei spune la ce distanta de gardul vecinului se poate planta un nuc? Mai ste valabila legea prin care se spunea ca nucul trebuie plantat ... (vezi toată discuția)