avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conditii debransare pentru neplata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conditii debransare pentru neplata

Buna ziua

Spuneti-mi va rog care sunt pasii pentru debransarea de la utilitati pe motiv de neplata. Sa va explic mai exact: la inceputul lunii aveam datorii la intretinere in valoare de 1.7500 ron(total cheltuieli, inclusiv luna aprilie). Tot la inceputul lunii am efectuat o plata de 500 RON. Ulterior s-a afisat lista pentru luna mai, ajungand astfel la un total datorii de 1.400 RON. Pe lista scria in dreptul numelui Somatie si undeva mai jos si undeva mai jos se specifica ca neplata datoriilor restante atrage dupa sine debrasarea de la utilitati. Astazi cand am venit de la munca am gasit pe usa la intrarea in scara blocului un anunt conform caruia daca nu achit (impreuna cu ceilalti datornici) in 10 zile datoriile voi fi debransata de la utilitati. Intentia mea este sa platesc insa nu dispun de toti banii si as dorii sa stiu daca au un temei legal prin care pot sa recurga direct la debransare sau este nevoie de o hotarare judecatoreasca in acest sens.
Va multumesc
In legea 230/2007 si HG 1588/2007 nu se specifica in atributiile si "drepturile" conducerii de a deconecta pe cineva de la utilitati pentru neplata.
Dar poate aceasta masura este specificata in statutul asociatiei. Trebuie intrebat.
La asemenea masura de deconectare de la utilitati se ajunge, in mod normal, prin hotarare judecatoreasca.

Presupun ca nu aveti contract direct cu furnizorul de apa sau agent termic... (?!?) pentru ca in acest caz acesta va poate deconecta.
Intr-adevar, nu am contract direct cu furnizorii de utilitati.
Va multumesc pentru raspuns
Pai daca aveti contracte direct cu furnizorii, cititi si vedeti ca acestia au prevazut si debransarea sau sistarea furnizarii dupa o prioada exacta de neplata . De exemplu vi se intrerupe energia electrica dupa 30 de zile de la scadenta facturii.
Daca de anumite utilitati beneficiati prin intermediul asociatiei, aceasta, asociatia are si ea un contract cu furnizorul. Si in acel contract este aceeasi clauza conform careia se sisteaza energia electrica dupa 30 de zile de neplata, de exemplu.
Daca dumneavoastra nu achitati la asociatie restantele, asociatia nu achita furnizorul si acesta sisteaza utilitatea respectiva pentru asocaitie si in exemplu concret dat, nu mai aveti lumina pe casa scarii si pentru functionarea liftului.
Asa ca asociatia poate sa ia masura de debransare a unui restantier daca se poate din punct de vedere tehnic, cu scopul diminuarii consumului. In acelasi timp va poate actiona si in instanta pentru recuperarea restantelor si penalizarilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cet - furnizare energie termica macrita macrita Buna ziua, Este permisa deconectarea de la termoficare in caz de neplata ? Am niste vecini cu 3 copii, au ramas restanti cu 18oo ron, au fost dati in ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari drepturi raduro raduro asociatia de proprietari a luat decizia sa debranseze un nr de 10 familii de la apa calda de catre administrator impreuna cu un instalator avem restanta la ... (vezi toată discuția)
Taxa deconectare/reconectare energie electrica Luena Luena Buna seara Ma confrunt cu următoarea problema: am fost debransata de la energia electrică fara o notificare sau preaviz, in prealabil. Acum, trebuie sa ... (vezi toată discuția)