1. Durata limita de calcul:
Legea 200 din 2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale prevede:
Art. 15. - (1) Creanţele salariale (...) se suportă pentru o perioadă de 3 luni calendaristice.
(2) Perioada prevăzută la alin. (1) este perioada anterioară datei la care se solicită acordarea drepturilor şi precedă sau succedă datei deschiderii procedurii insolvenţei.
2. Limita de valoare:
Art. 14. - (1) Suma totală a creanţelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăşi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.
Ca urmare a interpretarii coroborate a art. 15 si art 14, rezulta ca aveti dreptul la 3 salarii pe perioada de 3 luni calendaristice inaintea deschiderii procedurii.
Prin urmare, in cazul in care suma cu titlu de salariu pe ultimele 3 luni nu depaseste 3 salarii medii brute, vi se acorda acea suma. In cazul in care suma cu titlu de salariu depaseste 3 salarii medii brute, vi se acorda 3 salarii medii brute.
quot]
Intrebarea mea e alta, daca mie mi s-a stabilit prin sentinta o suma determinata si e rezultatul salariilor neincasate in timpul procedurii, nu restante salariale neachitate inainte de a se deschide procedura, sunt indreptatita la ce suma?
Ca la data deschiderii procedurii salariul mediu brut era 1370 lei si in noiembrie cand instanta mi-a dat castig de cauza si doar asa am fost inscrisa in tabelul definitiv rectificat, salariul mediu brut era 1950 lei (cam pe acolo), eu inteleg ca ar trebui sa primesc 1950*3 luni si nu cum mi-a fost calculat la data deschiderii procedurii, adica anterior sentintei din noiembrie 2009.
Intreb am dreptul la suma de 5850 lei sau doar la cat mi-au calculat cei de la ajofm la salariul mediu brut de la data deschiderii procedurii (net inferior celui la care fac eu raportarea)?
Multumesc
~ final discuție ~