avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... schimb de imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

schimb de imobil

cat m-ar costa actele pentru a face schimb de locuinte?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 09:53, 1 Iulie 2010
La notar se achită trei tipuri de taxe:
- impozitul pe transferul proprietatii (in cazul dvs. fiecare va avea de achitat impozitul calculat pentru propriul apartament pe care il cedeaza celuilalt coschimbas);
- taxele cadastrale (necesare pentru operatiunile de inscriere/notare etc. in evidentele Biroului de Carte Funciara);
- onorariul notarului.

Primele doua taxe sunt calculate dupa o anumita …metodologie (legala). Daca difera de la un notar la altul, atunci, cu siguranta – unul dintre notari a gresit. Aceste taxe nu pot suferi modificari de la un notar la altul.

Onorariul notarului porneste de la aceeasi baza de calcul (acelasi algoritm, ca sa zic asa) – valabila si obligatorie in intreaga tara. Totusi, notarii pot aplica un onorariu mai mare decat baza minima de calcul – fiecare dupa cum considera de cuviinta. Pe scurt, notarul poate lua mai mult, dar niciodata nu are voie sa ia mai putin decat acel minim din baza de calcul.

Pentru actele de schimb (mobiliar sau imobiliar) onorariul se stabileste la valoarea cea mai mare a oricaruia din bunurile ce fac obiectul schimbului si se majoreaza cu 25%.

Prin urmare, in cazul unul schimb, numai onorariul reprezinta o taxa comuna, pe care, in practica, partile o achita impreuna.
in cazul schimbului onorariul noatarului se calculeaza la valoarea imobilului cel mai valoros+25%.
indicat ar fi ca acest contract de schimb sa fie redactat de catre un avocat, in acest fel obtineti o reducere de 15% la onorariul notarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe (cheltuieli) la vanzare, cumparare, schimb locuinta EugeniaG EugeniaG Buna ziua, As dori sa aflu care sunt taxele (cheltuielile: taxe, impozit, etc, etc, etc, tot ce ar putea exista) de achitat, in cazul: 1. vanzarii unei ... (vezi toată discuția)
Schimb de locuinta storm4all storm4all Se da speta urmatoare: un proprietar de garsoniera conf 3 face schimb de locuinta cu un proprietar de apt 3 camere conf 3- [b]fara sulta[/b]; Garsoniera este ... (vezi toată discuția)
Schimb de locuinta - locuinte noi cristina.risca cristina.risca Buna ziua, As avea nevoie de cateva sfaturi pentru urmatoarea problema. In octombrie 2008 am cumparat un apartament intr-un bloc nou de locuinte. In ... (vezi toată discuția)