Care este perioada maxima legala de la incheierea activitatii pana la primirea cartii de munca inapoi.
Ce se poate face daca angajatorul intarzie deliberat?
Din câte am putut găsi, nu există o perioadă maximă legală pentru restituirea carnetului de muncă.
Decretul 92/1976 privind carnetul de muncă prevede destul de generic:
" Articolul 4
(1) Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet. (2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.
(3) La reincadrarea in munca, precum si in cazul incadrarii prin transfer, unitatea este obligata sa ceara, iar cel in cauza sa depuna carnetul de munca.
Articolul 5
Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca.
"
Mai mult,
[Legea 130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă - republicată] Articolul 3
(1) La solicitarea unor angajatori care au posibilitatea de a pastra si completa carnetele de munca ale salariatilor, inspectoratele teritoriale de munca pot aproba ca aceste operatiuni sa fie efectuate de catre acesti angajatori.
(2) Angajatorii prevazuti la alin. (1) au urmatoarele obligatii:
(...)
"b) sa prezinte carnetele de munca ale salariatilor la inspectoratele teritoriale de munca, la incetarea contractelor individuale de munca ale acestora, in vederea certificarii inscrierilor efectuate."
Termenul nu poate fi decât unul rezonabil de natură a nu prejudicia interesele salariatului (altfel pot fi solicitate despăgubiri în instanţă).
Oricum, în temeiul art. 6 din Legea 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii
"
(1) In indeplinirea obiectivelor prevazute la art. 5, Inspectia Muncii are urmatoarele atributii:
a) în domeniul stabilirii relatiilor de munca controleaza:
- incadrarea în munca şi incetarea activitatii persoanelor care desfasoara orice activitate în temeiul unui contract individual de munca sau al unei conventii civile de prestari de servicii; (...)
"
puteţi solicita o intervenţie din partea ITM competent pentru rezolvarea problemei.
Cred ca termenul e cel in care ITM opereaza in cartea de munca .
Chiar daca angajatorul are avizul ITM de a tine cartea de munca la incetarea activitatii indiferent de motiv cartea de munca este inchisa si viata obligatoriu de ITM. Aceste operatiuni dureaza cam 2, 3 saptamini. Angajatorul nu are nicoi un drept sa ti retina cartea de munca.
Angajatorul nu este obligat sa-ti trimita cartea de munca. In momentul incetarii contractului de munca la angajatorul respectiv trebuie sa te duci personal cu actul de identitate la tine sa ti-o ridici. Cartea de munca se elibereaza titularului. Eventual ai putea face o imputernicire la notar si sa trimiti pe altcineva sa ti-o ridice pe baza imputernicirii.
DECRETUL Nr. 92 din 16 aprilie 1976 privind carnetul de munca
ART. 6
(1) Modificarile intervenite in executarea contractului de munca, dupa intocmirea carnetului de munca, se inscriu in acesta in termen de 15 zile de la data producerii lor.
ART. 8
(1) Rectificarea din oficiu a inscrierilor efectuate, precum si refuzul de a inscrie in carnetul de munca unele date rezultind din acte sau de a efectua rectificarile unor inscrieri, se comunica celui in cauza, in scris si motivat, in termen de 15 zile de la data luarii masurii.
(2) Impotriva masurii luate potrivit alin. (1), precum si in cazul neeliberarii carnetului la incetarea activitatii, titularul carnetului de munca se poate adresa cu plingere la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea care a luat masura respectiva, in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
Asta se poate face, si poti solicita daune pt. ca ai fost in imposibilitatea de a te angaja.
Litigiile de munca sunt de competenta Tribunalului dar cu privire la carnetul de munca decretul spune ca se judeca de catre judecatorie.
Carte munca
remammm
buna ziua. as dori sa va intreb cum pot imprumuta cartea de munca pentru cateva zile (in conditiile in care sunt bugetar, iar acestea sunt pastrate la ... (vezi toată discuția)