avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte munca

buna ziua. as dori sa va intreb cum pot imprumuta cartea de munca pentru cateva zile (in conditiile in care sunt bugetar, iar acestea sunt pastrate la angajator si nu la itm). exista o baza legala in acest sens? pentru cat timp se pot imprumuta cartile de munca? adik, daca angajatorul refuza sa-mi dea cartea de munca, nu exista nici o cale de a o scoate din unitate? multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:33, 8 Decembrie 2010
E dreptul dmv de a cere cartea si obligatia angajatorului sa va inmaneze carte de munca...
la cerere vi se poate elibera o copie certificata dupa cartea de munca.
remammm a scris:

buna ziua. as dori sa va intreb cum pot imprumuta cartea de munca pentru cateva zile (in conditiile in care sunt bugetar, iar acestea sunt pastrate la angajator si nu la itm). exista o baza legala in acest sens? pentru cat timp se pot imprumuta cartile de munca? adik, daca angajatorul refuza sa-mi dea cartea de munca, nu exista nici o cale de a o scoate din unitate? multumesc


Faceti o cerere in scris in acest sens ... art.4 din Decretul nr.92/1976 prevede :
(1) Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.
...

Imi permit sa fac o precizare si anume ca, Decretul nr.92/1976 se va abroga, conform art. 298 alin. 3 din Codul Muncii actualizat. Citez :

"...(3) Pe data de 1 ianuarie 2011 se abroga dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 37 din 26 aprilie 1976, cu modificarile ulterioare.@ " .
"@Alin. (3) a fost modificat prin art. unic pct. 2 din O.U.G. nr. 148/2008. "

Astfel ca, trebuie sa gasiti o solutie cat mai rapida si sa solicitati in scris angajatorului sa va restituie cartea de munca, conform art. 4 alin. 2 din Decretul nr. 92/1976:
"(2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.".

Carnetul de munca poate fi retinut NUMAI de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care le cuprinde. Organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului de munca - art. 5 Decretul nr. 92/1976.

In art. 8, alin. 2 al aceluiasi decret " ...in cazul neeliberarii carnetului la incetarea activitatii, titularul carnetului de munca se poate adresa cu plingere la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea".
Ultima modificare: Miercuri, 8 Decembrie 2010
Morrigan, utilizator
eu am nevoie de cartea de munca la anul, pentru o perioada de trei zile. imi trebuie la un interviu, unde se cere cartea de munca in original. asta as vrea sa stiu.....daca angajatorul are obligatia de a-mi imprumuta c.m. multumesc

Alte discuții în legătură

Inchidere carnet munca dupa abrogarea decretului nr.92/1976 Denisa.Mocanu Denisa.Mocanu Conform prevederilor art. 298, alin.3 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, la 1 ianuarie 2011 se abroga dispozitiile Decretului nr. ... (vezi toată discuția)
Refuza sa-mi inapoieze cartea de munca alex333 alex333 Am lucrat la nu \"angajator\"cateva luni,dupa care mi-am dat demisia,pe care a aceptat-o fara probleme,dar ,la cererea mea de a-mi elibera Cartea de Munca,a ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca danamatea danamatea va rog sa-mi spuneti in cat timp este obligat angajatorul sa-mi elibereze carnetul de munca completat la zi si vizat de itm in cazul in care mi-au desfiintat ... (vezi toată discuția)