avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj fara preaviz
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj fara preaviz

buna ziua ,am fost angajata la pic hypermarket craiova 2 ani,am ramas insarcinata si am intrat in concediu de maternitate apoi in concediu de crestere al copilului .intre timp firma a intrat in insolventa si am ramas fara servici.stiu ca am dreptul la somaj dar vreau sa intreb daca trebuieneaparat sa intru in preaviz de 15 zile?as vrea sa intreb si ce acte imi trebuie pentru somaj?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:46, 6 Iulie 2010
1. Acte pentru somaj:
- Dosar cu sina;
- Copie carte identitate
- Copie certificat de casatorie
- Copie certificat de nastere
- Copie acte studii/calificare
- Carnetul de munca, original si copie
- Adeverinta medicala (de la medicul de familie)
- Certificat fiscal (de la Adm.fiscala)
- Adeverinta salariu pe 12 luni (formularul tip il ia de la Agentia de Somaj)
2. Angajatorul, prin lichidatorul judiciar, va concediazacu art.65 din Codul muncii si respecta legea cu privire la preaviz si la salariul compensator.
Interventie moderator Va rog sa cititi regulamentul de postare in Forum si sa nu mai deschideti acelasi topic de mai multe ori. Multumesc!

Gabriela Pintea

vixen_carisma@yahoo.com a scris:
daca firma este in insolventa si eu am fost in concediu de crestere al copilului pot renunta la preaviz pentru a beneficia de somaj mai repede?


tudorvaleriu a raspuns:
1. Legea 85/2006, privind procedura insolventei, spune:
Art.86... (6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
2. Asadar faceti cerere de incetare a suspendarii CIM si reluare a activitatii, in baza aceluiasi CIM, iar lichidatorul judiciar va va concedia (cu art.65 din Codul muncii) dar cu respectarea Legii 85/2006.


pneagu a raspuns:
Art. 38. - Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj ionela-ramona ionela-ramona Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg cum stau treburile in privinta ajutorului de somaj si a concediului prenatal. M-am angajat la o firma pe 1 ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu lizliz lizliz in octombrie termin concediul de crestere copil.In luna respectiva voi fi insarcinata cu al doilea copil.Pot intra imediat in urmatorul concediu avand dreptul ... (vezi toată discuția)
Somaj myrya myrya am fost in concediu de maternitate,am primit 2 ani indemnizatia pt cresterea copilului,firma unde am lucrat a dat faliment.Care sunt actele de care am ... (vezi toată discuția)