locuiesc la ultimul nivel al unui bloc si am probleme cu hidroizolatia. vreau sa fac reparatii dar ceilalti vecini de sub mine nu vor sa participe. care ar fi etapele legal pentru ai putea da in judecata? trebuie sa repar eu si apoi sa-i dau in judecata? cum se procedeaza? imi este teama sa repar si apoi sa nu pot recupera banii pentru simplul fapt ca nu am facut ceva. multumesc.#-o
@dady_2122,
Din prima fraza va ganditi la judecata. In judecata puteti sa va chemati vecinii pentru orice. Dar ca sa vi se dea dreptate sau sa fie obligati vecinii la a participa la reparatii va trebuiesc dovezi ca ei sunt de rea credinta, ca nu vor ...
Asa ca, va sugerez sa cititi un pic legea 230/2007 si normele de aplicare.
O sa gasiti acolo ca de reparatiile partilor comune se ocupa conducerea asociatiei, administratorul, presedintele, comitetul executiv.
Asa ca primul pas este sa faceti o sesizare catre presedinte in care sa aratati ca se infiltreaza apa in tavanul dv, sa soliciati ca membrii comitetului sa vina la dv acasa si sa constate ca apoi sa realizeze lucrarea de hidroizolatie conform legislatiei.
puteti citi raspunsul userului @mamalui matei dat Miercuri, 30 Iunie 2010, 18:22 intr-un topic pe aceeeasi tema ... www.avocatnet.ro/content/for...
cred ca este cel mai complet raspuns dat pe aceasta tema pe care l-am citit pina acum
bine -bine, vin membri comitetului executiv ,constata ca intradevar sunt infiltratii dar ce pot face ei daca nu sunt bani. nu pot demara nici o lucrare,deoarece vecinii sunt de rea credinta si nu vor sa participe. ce vreau sa stiu este daca e nevoie de semnatura vecinilor de sub mine cum ca sunt sau nu sunt deacord sa participe la aceste lucrari? sau trebuie doar semnatura comitetului executiv si a presedintelui? deoarece ei nici nu vor sa se prezinte la sedinte.
Fiti bun si cititi legea 230/2007 si normele de aplicare. Cititi si discutiile purtate pe acest forum pe aceeasi tema si o sa va lamuriti. Pe scurt:
- dv faceti sesizarea catre presedinte
- comitetul constat si da sarcina administratorului sa caute cateva firme care sa faca devize de lucrari (nu costa nimic acest demers)
- se prezinta 3-4 firme care fac masuratori si aduc la asociatie devizele de lucrari
- se intruneste comitetul si decide cu ce firma se face lucrarea in functie de materialele folosite, pret, termenele sau facilitatile de plata, seriozitatea firmelor...
- se face repartizare valorii devizului de lucrari pe toti proprietarii in functie de cota indiviza de proprietate.
- se afiseaza devizul impreuna cu repartizarea costurilor pentru fiecare apartament
- se pun acestea si pe prima lista de plata, pe coloana separata
- se incaseaza banii, macar partial, in 2-3 luni
- cand se aduna o suma suficienta se ia legatura cu firma aleasa, se face contractul si se face lucrarea
- se achita firmei 30-40% din deviz cand incepe lucrarea si restul in 3-5 luni in functie de cum s-a negociat contractul
- cei acre nu platesc pot fi penalizati ca pentru orice alta suma datorata asociatiei si actionati in instanta conform legii.
Asa ca la intrebarile dv nevinovate va raspund:
- nu trebuie sa aveti banii in cont pentru aceasta lucrare cand faceti sesizare sau cand se afiseaza devizul si lista de plata ci dupa 2-3 luni cand o sa incepeti lucrarea
- nu trebuie semnatura cuiva ca este de acord sau nu. Conform legii comitetul executiv este obligat sa faca reparatiile, bineinteles cu banii adunati asa cum vam spus de la proprietari. Daca ati fi discutat despre aceasta reparatie in adunarea generala si ar fi fost hotararea adunarii din primul trimestru al anului era si mai bine, ca putea comitetul sa afiseze din primavara pe lista de plata constituirea unui fond de reparatii.
Terasa bloc
praetorian
Buna ziua,
Desi tema a fost discutata si rasdiscutata,va rog o opinie.
Locuiesc la ultimul nivel si de ceva vreme au aparut probleme la hidroizolatia ... (vezi toată discuția)