Este obligatorie declaratia proprietarului pentru a inscrie inca o persoana la intretinere? Unde este reglementat acest aspect?
La un proprietar s-a marit numarul membrilor care locuiesc in apartament dar nu vrea sa faca declaratie/cerere pentru a mai adauga o persoana la intretinere. Daca administratorul mai adauga o persoana la intretinere, fara sa aiba cererea, se poate considera abuz?
Trebuie sa pornim de la intrebarea: cum ajunge un apartament sa fie prevazut cu 1, 2, 3 sau mai multe persoane?
Initial, prin inscrierea persoanelor care locuiesc permanent in acel apartament in cartea de imobil. Dar lucrurile se mai schimba, apar noi membri ai familiei, dispar altii, deci e normal ca proprietarul sa vina si sa declare aceste lucruri. Apoi sunt situatii in care pleaca in vacanta sau la lucru in strainatate sau in alta localitate, revin din vacanta sau de la lucru. Toate aceste situatii ar trebui rezolvate de proprietar....daca este corect.
Numai ca in multe situatii corectitudinea se refera numai cand trebuie scoase persoane de la intretinere, cand trebuie sa le introduca se imbolnavesc subit de amnezie....si atunci administratorul, comitetul, presedintele procedeaza pe baza de informatii culese de la vecini.
In lege nu se prevede o anume procedura si este aici un "gol legislativ" pentru ca s-a mizat pe buna-credinta a oamenilor.
E dificil de spus ca e "alba" sau "neagra". Fiecare caz se rezolva in functie de conditii.
E bine, totusi, ca presedintele, administratorul, sa se abtina de la abuzuri si sa cerceteze cu corectitudine asemenea situatii, tinandu-se cont de cele 15 zile prevazute in lege.
Este abuz din partea admin daca trece persoane in plus/minus pe lista de intretinere daca nu are cerere scrisa din partea locatarului in apartamentul caruia are loc modificarea sau daca nu are decizie scrisa din partea comitetului executiv conform art.37 alin.5 din HG.1588/2007
Legea 230 si HG.1588 nu sunt singurele reglementari dupa care o asoc trebuie sa-si desfasoare activitatea.
Conform OUG 97/2005 cu modificarile ulterioare si a HG 839/2006 cu modificarile ulterioare, proprietarul este obligat sa anunte la politie si la sociatie.
In situatiile cand sunt recalcitranti se solicita ajutorul politiei de proximitate care face verificari pentru a se intra in normalitate.