avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cerere modificare numar de persoane - Baza legala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cerere modificare numar de persoane - Baza legala

Ma intreb care este baza legala pentru o astfel de cerere.
In HG 400/2003, art. 22, alin 3, litera p) prevedea urmatoarele:
Constituie obligatie din partea proprietarilor să anunte, tot prin cerere, numărul persoanelor care locuiesc temporar, venite în vizită, sau care prestează activităti gospodăresti conform prevederilor art. 18 alin. (5) lit. c).

...dar atat HG 400/2003, cat si Legea 234/2002 la care se referea au fost abrogate la aparitia Legii 230/2007 si normele sale de aplicare prin HG 1588/2007.
Astfel, atat in legea in vigoare cat si in normele sale metodologice nu mai apare nimic scris despre obligativitatea unei astfel de cereri :( .

Intreb pentru ca tocmai am primit de la presedintele asociatiei o ciorna pe care trebuie sa o redactez si sa o afisez la avizierul blocului, in continut facand referire la acel art. 22, alin 3, lit. p) din HG400/2003.
Cel mai recent răspuns: zetubald , utilizator 11:26, 13 Octombrie 2011
Comunicatii presedintelui ca respectiva prevedere legala nu mai este de actualitate.
Normal ca voi face acest lucru, dar cum ii conving eu pe proprietari sa comunice in scris ori de cate ori se modifica nr. de persoane care locuiesc in apartament. O solutie ar fi sa decida CE acest lucru, dar parca un articol de lege ar fi avut mai multa convingere. Chiar sunt surprins ca a fost eliminata din lege o astfel de reglementare; eram convins ca exista, dar chiar daca am citit legea de "n" ori, nu am sesizat pana acum lipsa articolului cu pricina :O .
In legea 230/2007 se face doar o clasificare a cheltuielior asociatiei de proprietari, in care este cuprinsa si repartizarea pe numar de persoane. Dar in HG 1588/2007 acestea sunt prezentate pe larg. Solicitarea in scris a introducerii sau scaoteri unor persoane de la cheltuielile de intretinere , este prevazuta in art. 17.
Art. 17. -
(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale;
@zetubalt
Aveti perfecta dreptate!
Nici in legea 230/2007, dar nici in HG 1588/2007 nu mai este expres consemnata obligatia proprietarului de a-si declara numarul de persoane din apartament, astfel incat aceasta situatie a ramas "in aer" si nu poate fi indreptata decat printr-o decizie a comitetului executiv de a impune membrilor asociatiei acest lucru.

Partea proasta e ca nu poti "penaliza" nesupunerea la o asemenea decizie prin amenda sau alta masura pecuniara (ca asta i-ar determina pe oameni sa declare adevarul).
Masurile sunt tot cele clasice, bazate pe observatie si pe consemnarea numarului real/presupus de persoane de catre comitetul executiv.
Ca lucrul acesta sa nu degenereze in scandal aceasta consemnare de persoane in plus trebuie sa se bazeze pe un document scris, fie un PV al vreunei sedinte de comitet, fie o declaratie scrisa a unui vecin, semnata de mai multi, prin care acestia sa-si asume cele spuse prea adesea la coltul blocului si apoi retractate atunci cand sunt "pusi de fata".

Deci incercati sa va asigurati dovezile scrise, altfel ramane cuvantul unei persoane contra cuvantului altei persoane...
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
elga50, moderator
Va multumesc pentru raspunsuri. Asteptam o confirmare din partea voastra, gandindu-ma ca mi-a scapat mie ceva prin lege. Si confirmarea a venit.

@adriantot: ma agatasem si eu de articolul respectiv, crezand ca pot scoate ceva din el, dar se pare ca se refera in mod expres la dreptul proprietarului de a solicita in scris scutirea de la plata ch. pe persoana, nicidecum obligatia lui de a declara in scris ori de cate ori se modifica numarul de persoane, si aici ma refer in mod special la adaugarea de persoane la plata ch.
Orice proprietar isi doreste sa plateasca mai putin la intretinere, de aceea nu cred ca este nevoie de o lege care sa ii sugereze sa reduca numarul de persoane; si totusi acest aspect apare in lege.
In schimb, cand vine vorba sa adauge persoane la intretinere, marea majoritate "se da lovita"; si culmea, nicio lege nu-i poate obliga...:thumbdown:

@elga: aveti dreptate, toate sesizarile ar trebui sa fie in scris, dar nimeni nu isi asuma aceasta responsabilitate. eu sunt acum la stadiul in care incerc sa il conving pe presedinte sa apeleze la bunul simt al proprietarilor, si pana la urma chiar daca or mai ramane 2-3 persoane nedeclarate, n-or saraci ceilalti proprietari ca platesc in locul lor.
Pe de alta parte, are si presedintele dreptatea sa: este o chestiune de principiu si de corectitudine, in primul rand. Chiar daca, sa zicem, eu, ca proprietar, sunt corect si am declarat adevarul, iar vecinul meu nu, inseamna ca eu sunt prost, iar el destept. Atunci de ce sa nu fiu si eu destept si sa mai scot o persoana de la intretinere? Astfel nu fac economie de 1 leu (in cazul in care ar declara corect si vecinul meu), ci de 20 lei (cam cat costa partea unei persoane la cotele de intretinere). Daca toata lumea ar proceda asa, atunci ar trebui eliminate complet cheltuielile pe numar de persoane.
Ma rog... m-am cam indepartat de subiect. scuze de ultima parte de offtopic.
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
zetubald, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire cheltuieli persoana lipsa din localitate Elidor Elidor Buna seara si HRISTOS A INVIAT ! Am o urgenta si nu am timp sa rascolesc leg.230/2007 asa ca va intreb : [b]la cate zile consecutive de absenta din ... (vezi toată discuția)
Adaugare persoana la intretinere severinvlad severinvlad Este obligatorie declaratia proprietarului pentru a inscrie inca o persoana la intretinere? Unde este reglementat acest aspect? La un proprietar s-a marit ... (vezi toată discuția)
Abuzurile asociatiei tTHEANICOLESCU@CLICKNET,RO tTHEANICOLESCU@CLICKNET,RO cAND PRESEDINTELE IMPREUNA CU AD-TORUL,SA ZIC IN CARDASIE SI CU UNII VECINI FAVORIZATI CU MAI PUTIN PE LISTELE DE PLATA,NU VOR NICI SA IA CERERI DAR SA MAI ... (vezi toată discuția)