avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somajul si noile reglementari aduse de Legea nr. ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somajul si noile reglementari aduse de Legea nr. 118/2010

Art. 5. — De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul indemnizatiei de somaj stabilit in conditiile prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflat in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau care se stabileste ori se repune in plata dupa suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si drepturile banesti care se acorda lunar din bugetul asigurarilor pentru somaj in functie de cuantumul indemnizatiei de somaj stabilite potrivit legii se diminueaza cu 15%.

Art. 6. — (1) Drepturile banesti prevazute la art. 72, 73 ind.1, 74 si 75 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, care se stabilesc ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi, se diminueaza cu 15%.
(2) Conventiile incheiate in vederea acordarii subventiei prevazute la art. 78 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele juridice pana la expirarea termenului pentru care au fost incheiate.

Odata cu intrarea in vigoare a acestei legi (03.07.2010) se reduc cu 15% :
- indemnizatia de somaj
- suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, in cazul in care persoanele carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj
- prima acordata absolventilor institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni
- suma acordata absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, in conditiile prevazute la alin. (1) art.73 ind.1 din Legea nr.76/2002
- prima de incadrare neimpozabila, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a doua salarii minime brute pe tara in vigoare la data acordarii si acordata persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil
- prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a 7 salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii si acordata persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare.
Ultima modificare: Duminică, 4 Iulie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:10, 9 Decembrie 2010
aaaaaaaaaaaa.....asa e. aveti dreptate.
eu imi facusem calculul ca na...epuizez cele 6luni in perioada asta de 8luni care imi vor mai ramane.

si inca un lucru: d-na de la somaj de acolo mi-a spus ca angajatorul meu a platit pana in aprilie inclusiv deci mai si iunie inca nu. oricum pentru iunie are timp pana pe 25 iulie dar daca la sfarsitul lunii pe mine ma baga in somaj eu nu voi figura cu toate darile platite la zi adica si pe iulie inclusiv. si atunci? cum am si eu continuitate? ca mi s-a dat si o lista in care trebuie sa scrie contabilul firmei cotizatiile pe ultimele 12luni si am mai fost si angajata pe art. 80 din legea 76/2002si in iulie acum se fac 3ani dar daca eu in august nu figurez cu toate darile platite catre stat? nu va fi o problema? plus ca am inteles ca nu poate sa-mi plateasca numai mie personal cotizatiile si la restul angajatilor nu.

o seara buna!
1. Nu vi s-a dat o lista vi s-a dat o adeverinta (Anexa 14) care trebuie completata de angajator.
2. Angajatorul poate plati contributia la somaj si numai pentru dvs. Pe ordinul de plata scrie: "contributie somaj pe lunile... pentru dna... CNP...". Sau puteti sa platiti si dvs. aceasta contributie, din banii dvs., in baza aceluiasi ordin de plata.
3. Daca in iulie se termina cei 3 ani pentru care a fost incheiata conventia cu AJOFM nu mai este nici o problema.
__da asa este, pe ea scrie adeverinta. la mine scrioe anexa nr.26 dar banuiesc ca este aceeasi despre care vorbiti.
__aaa...va referiti numai la plata contributiei pentru somaj ca sa...se vada ca s-a platit somajul inclusiv pe iulie.

si va mai intreb ceva, mai ales ca pentru toate astea eu va trebui sa alerg si am vazut ca pe unde ma duc si intreb (fie ca e AJOFM, ITM, CNAS...etc.) prea multe informatii nu primesti ci mai mult te baga in ceata; am inteles ca trebuie sa imi incheie cartea de munca cu un art. 65 parca...pentru a putea beneficia de somaj si deci ce imi trebuie de la firma ca sa imi incheie cartea de munca? ca tot eu va trebui sa aduc la ITM...cele necesare pt. inchiderea cartii de munca. cu ei am si contract incheiat cu acela cum fac? il duc la ei si-i pun sa-l semneze si sa-l dateze?

inca o data multumiri nespuse pentru toate informatiile furnizate!
1. Da, este aceeasi adeverinta dar li s-a modificat numarul de anexa (nu are importanta).
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa indepliniti doua conditii:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.(un astfel de motiv este desfiintarea postului ocupat de dvs. - caz in care sunteti concediata cu art.65 din Codul muncii);
- in ultimele 24 de luni sa aveti cotizate la somaj 12 luni (nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator).
3. Carnetul de munca nu il incheiati dvs. Angajatorul emite decizia de concediere, o inregistreaza la ITM care inchide carnetul de munca pe care il luati dvs. de la ITM si il duceti la AJOFM. Nu aveti nici o treba cu CNAS.
4. Acte pentru somaj:
- Dosar cu sina;
- Copie carte identitate
- Copie certificat de casatorie
- Copie certificat de nastere
- Copie acte studii/calificare
- Carnetul de munca, original si copie
- Adeverinta medicala (de la medicul de familie)
- Certificat fiscal (de la Adm.fiscala)
- Adeverinta salariu pe 12 luni (acea Anexa 26)
5. Dvs.ati scris:
...ca tot eu va trebui sa aduc la ITM...cele necesare pt. inchiderea cartii de munca. cu ei am si contract incheiat cu acela cum fac? il duc la ei si-i pun sa-l semneze si sa-l dateze?

Nu umblati dvs. cu actele ci angajatorul, prin inspectorul de resurse umane. Nu inteleg cu cine si ce contract aveti, ce sa semneze si ce sa dateze(!?).
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
ma refeream la contractul acela de munca in triplu exemplar. credeam ca trebuie cumva semnat ..datat...etc. atunci cand se inchide, ca am vazut pe spatele lui ceva de genu. dar ma rog...probabil nu are prea mare importanta.
si ma gandeam ca imi poate da mie decizia de concediere si o pot duce la ITM...pentru a-i simplifica lucrurile..atata tot...deoarece am fost angajata dar...pentru acte...si eu a trebuit sa ma interesez de tot...firma respectiva doar m-a ajutat...ca sa zic asa...dar eu m-am interesat cam peste tot cu acte..eu mi-am inregistrat CIM-ul la ITM...eu cartea de munca...intelegeti? doar ca din anul 2 al meu de angajare i-a facut altcineva contabilitatea si nu a mai fost nevoie sa-i tot duc eu actele peste tot...Stiu ca angajatorul in conditii normale trebuie dar na...la mine e putin diferit...si am incercat pe cat posibil sa "colaborez" cat mai convenabil pt mine cu sistemul nostru de cotizatii...avand in vedere atat prezentul cat si viitorul meu...si sa fructific cunostintele asimilate caci daca fiecare nu se intereseaza pt el si ramane ignorant se pierd multe lucruri si prefer sa le stiu di-nainte..daca se poate.
eu va multumesc extraordinar de mult pentru informatiile acordate...mult respect si am sa revin de fiecare data cand voi avea vreo nelamurire=D>

am sa-i spun ori sa-mi plateasca numai mie darile la somaj inclusiv iulie ori sa ma lase pe mine sa le platesc ca sa fie totul in ordine sa pot intra de la 1august in somaj...

toate cele bune si multa sanatate sa va dea Dumnezeu....ca astazi m-ati informat cat nu mi s-ar fi explicat de la ITM+SOMAJ+...toate relatiile...poate pe o perioada mare de timp.

ps. daca nici macar o "cucoana" pusa mai sus pe la somaj pe acolo pe care o cunosc nu stia daca somajul se acorda ori 6 ori 9luni la stagiul meu de 3ani de cotizare?!!:-/ e posibil? dar asta e. in fine.

o seara placuta!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil bianchina18 bianchina18 Buna ziua! As avea nevoie de o lamurire, situatia sta in felul urmator: incepand cu 1 septembrie 2015, am inceput un contract de munca pe perioada determinata ... (vezi toată discuția)
Din concediu crestere copil in somaj alina_h alina_h Buna ziua! Momentan sunt in concediu maternal pana in iulie. Pot intra apoi in somaj si ulterior in prenatal in conditiile in care as naste al doilea copil in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil olteanudiana olteanudiana Buna seara, Doresc sa ma lamuriti cu o problema in legatura cu posibilitatea acordarii indemniz., pe data de 25.07.2013 am semnat contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)