avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somajul si noile reglementari aduse de Legea nr. ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somajul si noile reglementari aduse de Legea nr. 118/2010

Art. 5. — De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul indemnizatiei de somaj stabilit in conditiile prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflat in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau care se stabileste ori se repune in plata dupa suspendare, potrivit prevederilor legale, ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si drepturile banesti care se acorda lunar din bugetul asigurarilor pentru somaj in functie de cuantumul indemnizatiei de somaj stabilite potrivit legii se diminueaza cu 15%.

Art. 6. — (1) Drepturile banesti prevazute la art. 72, 73 ind.1, 74 si 75 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, care se stabilesc ulterior datei intrarii in vigoare a prezentei legi, se diminueaza cu 15%.
(2) Conventiile incheiate in vederea acordarii subventiei prevazute la art. 78 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele juridice pana la expirarea termenului pentru care au fost incheiate.

Odata cu intrarea in vigoare a acestei legi (03.07.2010) se reduc cu 15% :
- indemnizatia de somaj
- suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, in cazul in care persoanele carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj potrivit legii si care se angajeaza pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale in vigoare, si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj
- prima acordata absolventilor institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni
- suma acordata absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, in conditiile prevazute la alin. (1) art.73 ind.1 din Legea nr.76/2002
- prima de incadrare neimpozabila, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a doua salarii minime brute pe tara in vigoare la data acordarii si acordata persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil
- prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a 7 salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii si acordata persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare.
Ultima modificare: Duminică, 4 Iulie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:10, 9 Decembrie 2010
Da, ii poate retine tot impozitul de 16% la sursa.
" se diminueaza " in sensul de micsorare adica din 100 lei scad 15% din 100lei sau se reduc asa cum se spune la art. 6 in sensul ca din 100 lei se reduce cu 15% din 100lei :
100-[15% (100)]= 85
100/ [15%(100)]= 87

:-/
conform dex. diminuare= micsorare, reducere. :))
Dat fiind faptul ca somerii nu au sindicat a fost posibila masura aceasta de reducere cu 15 % a indemnizatiei de somaj. Este corecta? dat fiind faptul ca se raporteaza la perioade anterioare de cotizare pentru acest somaj. S-a ajuns ca cea mai defavorizata categorie de persoane :somerii sa suporte ceea ce guvernantii au numit : criza. Unde in lumea aceasta s-a mai procedat asa? Nu a fost oare de ajuns ca aceasta categorie a fost lovita in primul rand de ramanerea fara loc de munca ? Ce sanse mai are un somer sa revina pe piata muncii ? Nici una. Trambitatele masuri de reconversie nu exista. Desi te inscrii la cursuri la AJOFM-uri stai si astepti degeaba sa le si faci pentru ca spun distinsii functionari ca nu sunt fonduri. La somerii carora li s-a taiat din indemnizatii mai da cineva ceva inapoi ?
Va rog sa ma luminati si pe mine, in cazul in care lucrez la acelasi patron de 5 ani,dar acesta si-a schimbat firma acum 6 luni(deci nou angajata :O),iar acum sunt pusa in situatia de a fi data in somaj...in ce masura mai pot sa dispun de acesta ,atata timp cat cartea de munca a fost intrerupta 15 zile la trecerea de la o firma la cealalta. Multumesc anticipat
1. Fiind o "trecere" de la o firma la alta a aceluiasi patron nu trebuia sa fie aceasta pauza de 15 zile. Cred ca patronul a facut-o intentionat.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca in ultimele 24 de luni sa aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
3. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive asa ca in adeverinta tip pentru somaj angajatorul trebuie sa va treaca 12 luni lucrate integral (din ultimele 24).

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil bianchina18 bianchina18 Buna ziua! As avea nevoie de o lamurire, situatia sta in felul urmator: incepand cu 1 septembrie 2015, am inceput un contract de munca pe perioada determinata ... (vezi toată discuția)
Din concediu crestere copil in somaj alina_h alina_h Buna ziua! Momentan sunt in concediu maternal pana in iulie. Pot intra apoi in somaj si ulterior in prenatal in conditiile in care as naste al doilea copil in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil olteanudiana olteanudiana Buna seara, Doresc sa ma lamuriti cu o problema in legatura cu posibilitatea acordarii indemniz., pe data de 25.07.2013 am semnat contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)